U Mostaru spremni za nadolazeću turističku sezonu

Vijesti 13. apr 202216:01 0 komentara

Turistički radnici u Mostaru spremno dočekuju nadolazeću turističku sezonu. Vjeruju da bi 2022. godina trebala biti godina povratka, te da se ratna dešavanja u Ukrajini neće negativno odraziti na turistički sektor.

Što se tiče posjeta u grada na Neretvi, u Turističkoj zajednici su jako zadovoljni i kažu da je situacija mnogo bolja u odnosu na isti period prošle godine. Nadaju se da će porast u broju turista bilježiti i u narednim mjesecima.

Turistički radnici spremni. Nadaju se da globalna kriza neće utjecati na dolaske i prihode.

“Ništa se još ne zna. Sve oči uprte su u Ukrajinu, Banja Luku i Beograd. Šta se tamo bude dešavalo takva će nam sezona biti”, kaže Ado Badžak vlasnik suvenirnice.

Dosadašnjom zaradom u predsezoni uglavnom su zadovoljni. Nije to još uvijek kažu na istom nivou kao prije pandemije. No vjeruju da bi ova godina mogla biti dosta uspješna.

“Dobro je, nek nije bez ništa. Najgore je doći, otvoriti i zatvoriti. To je najgore”, ističe Dutka Brković, vlasnica suvenirnice.

Ocjena pravog stanja gotovo je pa nemoguća, jer još uvijek veliki broj turističkih radnika ne prijavljuje sve goste, pa je broj turista koji posjete Mostar i HNK, teško znati u stvarnosti. No u Turističkoj zajednici, uvjereni su u dobru sezonu , čemu bi moglo doprinijeti i najavljeno oživljavanje Zračne luke i uspostavljanje novih letova.

“Prema dosadašnjim pokazateljima i predviđanjima broj turista će se i u narednom periodu povećavati i da će ova turistička sezona biti uspješna bez obzira na rat u Ukrajini koji će sigurno stvoriti određene probleme kad je u pitanju turizam, ali opet mi se ipak nalazimo u Evropi, na Mediteranu, imamo svoje more, i siguran sam da će biti mnogo bolje nego prethodne godine”, naglašava Semir Temim iz Tutističke zajednice HNK

Zbog uskrsnih praznika, ovih dana očekuju veći priliv gostiju, samim tim veće gužve, a u jeku sezone nadaju se da će se tražit i soba više.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!