U New Yorku rasprava o BiH: Šta će biti sa rezolucijom Rusije i Kine?

Vijesti 22. jul 202118:50 1 komentar
Vijeće sigurnosti
Vijeće sigurnosti (Johannes EISELE / AFP)

Večeras u Vijeću sigurnosti UN-a počinje rasprava o aktualnoj situaciji u BiH. Jedna od tema trebala bi biti i i Rezolucija Rusije i Kine o ukidanju Ureda visokog predstavnika. Iz bh. misije zahtjevali su nazočnost sjednici, iako smatraju kako Rezolucija neće biti izglasovana. A, daleko od New Yorka, u BiH sasvim očekivano brojne reakcije.

Rezolucija – unaprijed osuđena na fijasko, o čemu govori konstalacija snaga u Vijeću sigurnosti stav je Svena Alkalaja ambasadora i stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima.

Čak sam i začuđen da je Kina prišla uz Rusiju vjerovatno se radi o određenim interesima ili pošto je BiH glasala za Rezoluciju UN-a protiv progona Ujgura“, kazao je Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima.

Pojašnjenje kineskom ambasadoru o štetnosti ukidanja OHR-a ponudio je i lider SDA Bakir Izetbegović.

…još uvijek nisu ispunjeni uvjeti za zatvaranje OHR-a, utvrđeni u okviru Programa 5+2, postojanje te institucije u Bosni i Hercegovini još uvijek neophodno“, poručio je Izetbegović.

Na činjenicu da Ruska Federacija, kao i RS ne podržavaju Šmita još prošlog mjeseca ukazivao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović konstatujući da je to znak novog aktivizma i vjetra u leđa iz Međunarodne zajednice , podrške BiH. Osim ponovnog odbijanja saradnje član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije siguran ni u ime novog Visokog predstavnika.

Što se tiče njegove uloge Visokog predstavnika koju su izmislili, ukoliko ne bude potvrđeno u Savjetu bezbjednosti svakako ne mislim da na tom planu prihvatim i sarađujem u bilo kom segmetnu sa gospodinom Šulcom“, kazao je Dodik.

Više u prilogu Rasima Pavice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare