U Novom danu o korupciji u BiH

Vijesti 08. dec 202221:20 0 komentara
N1

U Novom danu sutra gledajte:

9. decembar je Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Korupcija u BiH je prisutna od kolijevke do groba. Plaća se “ispod stola” za rođenje, ocjenu, zaposlenje; politika i korupcija u brojnim primjerima su nerazdvojive. O korupciji u BiH za “Novi dan” govore Leila Bičakčić, direktorica CIN-a i Eldin Karić, izvršni direktor Centra za razvoj medija i analize.

Njemačka policija juče je uhapsila 25 ljudi iz ultradesničarske grupe, a više od 50 se našlo pod istragom zbog sumnje na zavjeru s ciljem svrgavanja demokratske vlade. Šta stoji iza plana za državni udar u Njemačkoj, za “Novi dan” govori novinar RTV DW Mehmed Smajić.

Da li su vlasti, zdravstvene ustanove i druge nadležne institucije u BiH, spremne dati adekvatan humanitarni odgovor na rodno zasnovano nasilje u kriznim situacijama? Koliko značajne lekcije za razumijevanje žrtava se nalaze u knjizi “The book of life”-kompilaciji ličnih priča izbjeglica, migranata i azilanata u BiH? Naši gosti će biti: John Kennedy Mosoti, predstavnik Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija u BiH, Karel Lizerot, šef Sekcije operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove, migracije i reformu javne uprave Delegacije EU u BIH, Merisa Kabulović Barimac, voditeljica slučajeva rodno zasnovanog nasilja UNFPA i Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH.

U kategoriji Međunacionalne aktivnosti pomirenja, na takmičenju koje je organizovao OSCEBiH pod nazivom “Ponosni na svoju školu”, Srednja stručna škola Janja osvojila je prvo mjesto. Naše gošće će biti profesorice Anela Mujčinović i Milica Marić i učenice Bojana Elez i Amina Jusufović.

U novembru su muškarci širom planete puštali brkove s ciljem podizanja svijesti o važnosti muškog zdravlja, borbe protiv karcinoma prostate i testisa, te očuvanja mentalnog zdravlja muškaraca. Svaki mjesec treba biti mjesec preventivnih pregleda. O bolestima koje pogađaju mušku populaciju i važnosti prevencije razgovaraćemo sa magistricom farmacije Hanom Bejtović iz Hemofarma.

Sutra se prvim utakmicama četvrtfinala nastavlja Svjetsko prvenstvo u fudbalu koje se održava u Kataru. Od 16 h snage će odmjeriti Hrvatska i Brazil, od 20 Nizozemska – Argentina. O Mundijalu razgovaramo sa sportskim novinarom televizije Al Jazeere, Ibrahimom Muratovićem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!