U Novom danu o paradoksu sve više gladnih i ogromnom broju bačenih obroka

Vijesti 10. maj 202216:57 0 komentara
N1

Aktuelne teme i gosti u Novom danu za srijedu 11. maj.

U Bosni i Hercegovini danas ima najmanje 60 javnih kuhinja u kojima se hrani najmanje 16.800 ljudi. Dodatno, mnogi primaju i dnevne obroke ili mjesečne pakete pomoći u namirnicama da bi preživjeli. Prije šest mjeseci u Bratuncu je otvorena i prva javna kuhinja za bebe, a u Lukavcu djeluje javna kuhinja za djecu sa invaliditetom. Istovremeno, prema podacima Agencije Ujedinjenih nacija, u BiH se godišnje uništava i baca oko 400.000 tona hrane, procjene su da domaćinstva bace oko 700 000 obroka dnevno. Fondacija Mozaik provodi kampanju protiv bacanja hrane pod nazivom “Niko gladan, niko sam”. Direktor Fondacije, Zoran Puljić, biće naš gost.

Bosanskohercegovački učenici osvojili su pet medalja i jednu pohvalu na 39. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi koja je od 4. do 9. maja održana na Kipru. Srebrnu medalju je osvojio učenik Druge gimnazije u Sarajevu Boris Stanković, dok su bronzu osvojili učenici Druge gimnazije Haris Imamović, Benjamin Mujkić i Mirnes Fehrić te učenik Gimnazije Banja Luka, Marko Dimitrić. Učenik Gimnazije Banja Luka, Marko Vučić, dobio je počasnu pohvalu. U “Novom danu” sa njima razgovaramo o uspjehu koji su postigli.

Sve učestaliji odlazak mladih, nejednakost i politička korupcija, socio-ekonomska stagnacija, loša zdravstvena zaštita, minimalna ulaganja u obrazovne i naučne procese, neiskorištenost kapaciteta fondova za održivi razvoj i niz propusta u pravovremenim i hrabrim odlukama, navedeni su kao neki od razloga za osnivanje novog političkog pokreta “Za nove generacije.” Jedan od njegovih osnivača, Damir Marjanović, genetičar i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, biće gost “Novog dana”.

U Minhenu su u toku 16. Dani Balkana. Različiti kulturno-umjetnički događaji obilježiće ovu manifestaciju koja će trajati do 9. jula. Šta spaja Balkance u dijaspori, koliko su oslonjeni jedni na druge i na koji način čuvaju tradiciju i baštinu područja sa kojih su potekli, za “Novi dan” govori Sadija Klepo, direktorica Dana Balkana u Minhenu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!