U Novom danu o toplinskom stresu i toplinskom udaru

Vijesti 29. jun 202214:49 > 14:50
N1

Kraj juna obilježen je iznimno visokim temperaturama koje su često iznadprosječne za ovo doba godine. Zabilježili smo i 40 stepeni, na asfaltu i više od 50. Redovno imamo upozorenja za područje cijele Bosne i Hercegovine zbog visokih dnevnih temperatura zraka i vrijednosti UV indeksa.

Toplinski stres i toplinski udar imaju ozbiljne posljedice i mogu biti opasni po život. Gošća Novog dana je dr. Andrea Jurić – doktorica opšte medicine i specijalista epidemiologije.

Fondacija Mozaik, Fondacija Hastor i Udruženje Pomozi.ba četvrtog jula organizuje konferenciju na kojoj će prvi put okupiti predstavnike svih javnih kuhinja iz BiH. Cilj je da se skrene pažnja na činjenicu da je ogroman broj ljudi u BiH ovisan o javnim kuhinjama, da je njih sve više, a da su sredstva kojima raspolažu skromna. Pokrenuta je i inicijativa “Niko gladan, niko sam”, čime se urgira na vlast da se promijeni zakon u kojem stoji da se i za doniranu hranu koja je pred istekom roka mora plaćati PDV od 17 posto. Zbog te obaveze preduzeća ogromne količine hrane bacaju godišnje, a kad ne bi postojala ova obaveza plaćanja PDV-a više njih bi doniralo, nego što bi bacalo tu hranu.

Samit država i vlada NATO-a održava se u Madridu i imaće možda najveći uticaj na geopolitičku, a posebno na geosigurnosnu situaciju u narednih nekoliko decenija. Samit koji pored aktuelnih 30 zemalja članica okuplja i brojne partnerske zemlje, imat će i ulogu samita proširenja. Uživo smo u Madridu, urednik vanjske politike na N1 Esmir Milavić prati rad samita.

Nakon 25 godina života u dijaspori Alma se vraća u Sarajevo u nadi da će ostvariti skoro zaboravljene snove iz djetinjstva u domovini. Ali ništa nije kako je zamišljala. “Hotel Alma” naziv je serije i to dvojezične švedsko – bosanske što i jeste jedna od tema – kako je odrasti kao dvojezičan sa duplim domovinama i državljanstvima. Mak i Adi Omanović, producenti i Selma Mujić – glavna glumica gosti su Novog dana.

„Dani italijanskog filma predstavljaju jedan od naših događaja kulturne promocije, za bh. javnost tradicionalno najomiljenijih” – izjavio je ambasador Italije, Marco Di Ruzza koji o ovoj manifestaciji govori za Novi dan.

Regionalna takmičenja 12. Plazma Sportskih igara mladih bliže se kraju, a u prethodnom periodu Igre su održane u 45 bh. gradova. Takmičenja u duhu fair play-a promovišu olimpijske vrijednosti kao što su prijateljstvo, poštovanje, izvrsnost i fair play. Detaljnije o velikom finalu govorimo u Novom danu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad