U očekivanju novog načelnika Travnika, apelacija HDZ-a Ustavnom sudu BiH

Vijesti 12. apr 202119:43 > 19:56 0 komentara

Dan nakon izbora, nema velikih očekivanja građana. Na izborima u Travniku glasalo je nešto više od 27 posto birača. Uz bojkot HDZ-a i njihovog biračakog tijela, čini se da ni građani Travnika nisu vidjeli prevelikog smisla u izlasku na prijevremene izbore.

Prijevremni izbori u Travniku održani su nakon što je na sam dan izbora preminuo kandidat SDA Mirsad Peco koji je osvojio i najveći broj glasova, na drugom mjestu bio je kandidat HDZ-a BiH Goran Pejaković. Obzirom da izborni zakon nije precizirao kako postupiti u ovakvim situacijama, izbori su ponovljeni. U HDZ su smatrali kako je mandat trebao biti dodjeljen drugoplasiranom, njihovom, kandidatu. Prijevremne izbore su bojkotirali, najavili apelaciju Ustavnom sudu BiH i Evropskom sudu u Strazburu.

Sa stavom HDZ ne slažu se ni u SDA, ali ni u koaliciji Naša travnička priča, koju čine Narod i pravda, Naša stranka i SDP čiji su se kandidati našli u utrci za izbore. Veći broj glasova osvojio je Kenan Dautović iz SDA, brigadni general, odnedavno u penziji koji je dobio 6.817 glasova, od preko 47.000 registrovanih birača. Haris Kužina, zajednički kandidat Naše stranke, Naroda i Pravde i SDP-a i jedini protukandidat osvojio je oko hiljadu i 100 glasova manje

Iako su u HDZ ranije kazali kako Kenan Dautović neće imati legitimitet hrvatskog naroda, danas komentiraju kako je saradnja neophodna. SDA i HDZ BiH imaju većinu u općinskom vijeću i dugogodišnji su partneri u vlasti.

Ipak naglašavaju kako sve navedno pokazuje zašto su neophodne izmjene izbornih pravila za Travnik po uzoru na Mostar, izborne jedinice i legitimno predstavljanje. U SDA, ali i opozicionom bloku u Općinskom vijeću nisu protiv uspostave grada i gradskih struktura, za razlku od statusa općine kakav Travnik trenutno ima. No protiv su izbornih jedinica i podjela kakve postoje u Mostaru.

Potvrđivanje novoizabranog načelnika očekuje se naredenih desetak dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!