U očekivanju odluke OHR-a ili budžeta u “rekordnom” roku

Vijesti 27. maj 202218:30 0 komentara

Na brojne optužbe međunarodne zajednice koja kaže da HDZ blokira novac za izbore, Dragan Čović odgovara, radimo u skladu sa zakonom. Na konferenciji za novinare danas je potvrdio da je ministar finansija koji dolazi iz ove stranke poslao budžet u proceduru. O odlukama Ustavnog suda nije govorio, no one su izazvale brojne reakcije u RS-u.

Sa visokim predstavnikom, Dragan Čović kako kaže razgovarao je nekoliko puta, prethodnih dana. Kazao mu da bi nametanje bilo kakve odluke vezane za budžet bila katastrofalna greška. I dalje tvrdi kako ministar iz njegove stranke, Vjekoslav Bevanda postupa zakonito.Gotovo jedinstvenu osudu međunarodne zajednice koja je direktno prozvala HDZ-a za blokadu novca prema CIK-u označio je pristikom iza kojeg stoji “političko Sarajevo koje više ne pita ko je blokirao budžet dvije godine”

“Razgovarao sam ovih dana s visokim predstavnikom i mislim da ću ovih dana opet. Vrlo jasno sam mu rekao stav da bi bilo katastrofalno pogrešno bilo kakve odluke nametati kad je u pitanju proračun BiH”, kazao je čelnik stranke iz koje dolazi i državni ministar financija Vjekoslav Bevanda.

“Ja se pitam zašto je proračun sad tema, a pitam i one koji su otkazivali sjednice Fiskalnog vijeća (ministri financija BiH i dva entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske – koje donosi okvirne proračune BiH), pet puta u zadnjih godinu i pol dana zašto su to radili i tko je doprinio tome”, rekao je Čović.

Da budemo precizni, sjednice Fiskalnog vijeća redovno su izbjegavali ministri iz reda SNSD-a. Zbog blokade srpskih zvaničnika budžet nije usvojen, no to se nikad u izvještaju Bevande nije našlo, dok i Draganu Čoviću teško preko usta prelazi direktno prozivanje partnera iz ove stranke.

Lider SNSD-a, s druge strane, ponovno je pozvao na posudbu novca iz RS, ako ne bude budžeta, no o odgovormosti svojih ministara nije govorio.

A da li se novac može posuditi zakon je jasan, a Ustav BiH jasniji. Tačnije član 8.1 koji kaže da “Parlamentarna skupština na prijedlog Predsjedništva BiH usvoja budžet kojim se finansiraju troškovi potrebni za izvršavanje nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine. Dakle nema novca izvan institucija BiH.”

I sta onde preostaje, vjerovatno odluka visokog predstavnika, ukoliko budžet ne bude uskoro usvojen kako to najavljuje Dragan Čović. Na direktno pitanje Christian Schmidt u razgovoru za Nezavisne novine kaže da ce iskoristiti bonske ovlasti ukoliko BiH bude ugrožena. Očekuje da rješenja dođu iz BiH, no bonske ovlasti su spremne u ladici.

Predsjednik SDA komentira, krajnje je vrijeme da OHR donese odluku.

Dragan Čović nije želio komentirati odluke Ustavog suda suda kazavši kako će to učiniti kada budi objavljene u cjelini, a tada će biti i sazvana sjednica Doma naroda PSBIH sa HDZ-ovim prijedlogom Izbornog zakona na koje je Klub Bošnjaka povukao vitalni nacionalni interes koji Ustavni sud u konačnici nije potvrdio.

Brojne reakcije u RS na odluku Ustavnog suda

Za razliku od Čovića, u RS danas brojne reakcije na drugu odluku Ustavnog suda u vezi prenosa nadležnosti. Zajednička je ocjena kako je riječ o političkoj odluci obzirom da Ustavni sud ima nadležnost da ocjenjuje samo opšte akte koji imaju pravno obavezujući karakter, ili kako je kazao Milorad Dodik.

“Ustavni sud BiH je inkvizicija, to je sprdačina po pitanju prava. Oni nisu juče ništa poništili, to je politička odluka. To je ponovo okršaj sa RS. I juče sam ministarki spoljnih poslova Velike Britanije Lizz Truss rekao da našu volju oko toga neće moći skršit”, rekao je Dodik.

No zahtjev prema Ustavnom sudu nije bio koncipiran kao zahtjev za ocjenu ustavnosti, već zahtjev za rješenje spora izmedu entieta RS i države BIH. Ustavni sud je presudio u ime drzave. Potpisnica zahtjeva, Alma Čolo dodaje.

“Išli smo na rješenje ustavnopravnog spora i Ustavni sud je riješio u korist države, da se jednom prenesene nadležnosti ne mogu ponovo vraćati na entitet. Znači te odredbe kojima je NSRS naredila Vladi RS da u roku od šest mjeseci pripremi odgovarajuće zakone i dostavi u proceduru NSRS, stavljene su van snage tako da Vlada RS ne može postupati po tim odredbama. To znači da neće pripremati te zakone jer bi to bila protivustavna aktivnost”, kazala je Čolo za N1.

I Čović i Dodik i Izetebgović složni su barem, izbora će biti, i to kako je planirano 2. oktobra ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!