U određenim dijelovima BiH raste smrtnost zaraženih koronavirusom

Vijesti 10. feb 202220:39 0 komentara
N1

Mnogi se pitaju jesmo li blizu kraja pandemije koronavirusa? Sve više europskih zemalja ukida mjere ograničenja i otvara granice. No, u BiH to još nije izgledno. Jedan od glavnih razloga je niska procijepljenost i loša epidemiološka situacija.

Posljednje sedmice incidenca veća od prosječne zabilježena je u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Sedmodnevna incidenca u KS i dalje je preko 600 zaraženih. Na bolničkom liječenju, uglavnom su pacijenti koji nisu vakcinisani, te osobe starije životne dobi. A zbog manjeg odziva za imunizaciju, građani u ovom kantonu svoju dozu više neće moći dobiti u tržnim centrima.

Povoljnija epidemiološka situacija registrovana je u Zeničko-dobojskom kantonu, ali jedan od problema i dalje je izražen.

“Ono što se još ne popravlja je opterećenost bolničkih kapaciteta i, nažalost, veći broj smrtnih slučajeva”, saopštio je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK.

Udio pozitivnih uzoraka u RS prošle sedmice iznosio je oko 45%, a broj hospitalizacija je u padu. S druge strane, raste broj smrtnih ishoda.

U Brčko distriktu situacija se popravlja, iako je od prvog januara registrovano četiri hiljade pozitivnih uzoraka kovida.

“Svakako je bitno istaći da, kada je riječ o kliničkm slikama pozitivnih pacijenata, pretežno su preovladavale lakše kliničke slike I imali smo mnogo manje lica koja smo smjestili na bolničko liječenje”, izjavio nam je Sead Šadić, iz Odjeljenja za zdravstvo Brčko Distrikta.

Nakon što je i u BiH registrovan tzv.stelt ili Ba2 varijanta omikrona, ohrabrujuća je pretpostavka stručnjaka da ga karakterišu lakši simptomi. Ono što zabrinjava je brzina zaraze. I to što dobro izbjegava imunitet stečen vakcinacijom ili prebolovanom infekcijom.

WHO najavljuje ‘mirno razdoblje pandemije’

Nakon Velike Britanije, Norveške, Danske, Švedske, epidemiološke mjere planira ukinuti I Poljska.

A dok mnoge evropske države ukidaju epidemiološka ograničenja, u smislu masovnog testiranja, te otvaranja granica za sve građane EU, u BiH, je još rano za razmatranje ovakvih mjera, stava su nadležni.

Ipak, iz Svjetske zdravstvene organizacije dolaze optimistične poruke, prema kojima se, veoma brzo, očekuje “mirno razdoblje pandemije”.

Više detalja u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!