U Općoj bolnici u Sarajevu počele operacije teških deformiteta kičme kod djece

Vijesti 12. nov 202111:47 0 komentara
Anadolija

U sarajevskoj Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" počele su da se rade operacije teških deformiteta kičme kod djece (skolioza), a prva takva je urađena prije tri dana.

Prof. dr. Mirza Bišćević je rekao da su prvu operaciju uradili početkom ove sedmice.

“Riječ je o operaciji najtežeg deformiteta kičmenog stuba kod jedne djevojčice iz Goražda, koja od ove bolesti boluje već nekoliko godina. Nama je trebalo određeno vrijeme, da izvršimo organizacione i tehničke pripreme da budemo sposobni uraditi ovaj zahvat i, hvala Bogu, konačno smo to uspjeli”, pojasnio je Bišćević.

Prema njegovim riječima, djevojčica je dan nakon operacije prohodala.

“Značaj ovih procedura jeste u tome što po zakonskoj definiciji ova dijagnoza predstavlja najčešću tzv. rijetku dijagnozu koja se šalje u inostranstvo na liječenje. To su uglavnom oni pacijenti za koje se, nažalost, vrlo često skupljaju pare, a to ste mogli vidjeti po portalima, kako bi se izmjestili u inostranstvo. Učinit ćemo sve s naše strane da ti pacijenti više ne idu vani”, istakao je Bišćević.

Naglasio je da je drugi razlog što pacijenti u BiH imaju priliku da u svojoj zemlji imaju komfor i bez jezičkih barijera dobiju uslugu od ljekara koji su im poznati i provjereni.

“Naravno, tu je i ekonomski aspekt liječenja ovih pacijenata, jer njihovo liječenje u zemlji košta deset do 20 puta manje nego liječenje u inostranstvu. Minimalna cijena odlaska u inostranstvo je 60.000 KM, a cijene idu i preko 200.000, zavisno od vrste procedure. Ovdje su neuporedivo manje, otprilike pet do deset hiljada. Iskoristit ću ovu priliku da apelujem na zdravstvene fondove kantona, Federacije BiH i RS da smanje administrativne prepreke i pomognu ovim pacijentima da lakše dođu do naše bolnice i da se u njoj tretiraju”, poručio je Bišćević.

Direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” prof. dr. Ismet Gavrankapetanović kazao je da u ovom teškom vremenu i poplavi loših vijesti, žele informisati o lijepoj stvari.

“Značajno je za stanovnike, ne samo Sarajeva nego i cijele BiH. Ova procedura se može obavljati za područje Federacije BiH, a nadamo se vrlo brzo i za područje RS”, pojasnio je Gavrankapetanović.

Kako je kazao, procedura je specifična, posebna i visokozahtjevna.

“U ponedjeljak smo uradili prvu pacijenticu i ona je dobro. Bitno je da ljudi znaju da nema više potrebe da djeca idu bilo gdje, u bilo koji centar u inostranstvu. To su uštede miliona, jer to su vrlo skupe i najteže procedure koje postoje u ortopedskoj hirurgiji”, rekao je Gavrankapetanović.

Poručeno je da koriste najmodernije američke implantante, koji se koriste svugdje u svijetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!