“U ovom trenutku je najbitnije povezivanje Sarajeva sa Podgoricom”

Vijesti 05. maj 202114:31 0 komentara
Ministarstvo komunikacija i prometa BiH

Delegacija Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine predvođena ministrom Vojinom Mitrovićem sastala se danas u Sarajevu sa delegacijom Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore koju predvodi ministar Mladen Bojanić.

Na sastanku je razgovarano o razvoju prometne infrastrukture (Hum – Šćepan Polјe, novi most na Tari, zajednički granični prijelazi), odvijanju međunarodnog bilateralnog prijevoza putnika i robe te razmjeni dobrih praksi i iskustava dviju zemalјa.

Kako je istakao ministar Mitrović, u ovom trenutku je najbitnije povezivanje Sarajeva sa Podgoricom, dodavši kako je upravo izgradnja mosta na rijeci Tari između Bosne i Hercegovine i Crne Gore jedan od najznačajnijih zajedničkih projekata, a za koji bi trebalo potpisati međunarodni sporazum na ministarskom sastanku koji će u julu biti održan u Sloveniji.

„Mi smo tu da pomognemo građanima Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali i zemljama regiona da svoje potrebe prijevoza putnika i robe što lakše i što jednostavnije riješe izgradnjom cestovne infrastrukture“, naglasio je ministar Mitrović.

Ministri su se dogovorili da se u što kraćem roku započne izgradnja mosta na Tari sa integriranim graničnim prijelazom koji će uz ostale granične prijelaze između dviju zemalja imati samo jedno zaustavljanje, što bi uveliko ubrzalo i olakšalo komunikaciju.

„Preduvjet za dobru cestovnu komunikaciju je njena dobra sigurnost, čime bi se ubrzala i razmjena robe te dolazak ljudi u BiH i Crnu Goru. Grupni infrastrukturni projekti su ti koji mogu da obnove ekonomiju zemalja, kao što to sigurno čine promet i pomorstvo“, rekao je ministar Bojanić i dodao da će izgradnja mosta na rijeci Tari doprinijeti još boljim dobrosusjedskim odnosima dviju zemalja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!