U Parlament BiH dostavljen Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid

Vijesti 04. feb 202216:07 > 16:08
Podijeli:
Izvor: Twitter

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić saopćio je da je ovoj instituciji dostavljen Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid, a koje su dostavili zastupnici iz Republike Srpske, tačnije Klub SNSD-a i njihovi koalicioni partneri.

Zvizdić je dalje istakao da je ovdje zapravo riječ o novom obliku negiranja genocida.

“Jer ne postoji ‘ideja o genocidu’ kako to stoji u Zakonu – postoji samo zločin genocida. Pretvaranje presuđenog genocida u ‘ideju o genocidu’ je negiranje genocida”, poručio je Zvizdić na Twitteru gdje je i objavio fotografiju predloženog Zakona.

U tekstu Prijedloga zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid, navedeno je, između ostalog, da se njime “uređuje zabrana zloupotrebe pojma genocida na način da se ona propisuje kao novo krivično djelo, kao i krivična sankcija za navedeno djelo”.

Dalje je pojašnjeno šta bi ta zloupotreba pojma genocid trebala podrazumijevati, pa je tako navedeno:

“Ko govori ili piše ili na drugi način učini javno dostupnim tekstove, slike ili svako drugo predstavljanje ideja o genocidu, omalovažavajući ili izlažući javnoj poruzi Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku, Federaciju Bosne i Hercegovine i Brčko distrikt BiH, kao i grupu lica ili člana grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, vjere, porijekla, državne, nacionalne ili etničke pripadnosti, a i na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv BiH, RS, FBiH, Brčko distrikta, kao i takve grupe lica i člana te grupe, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.

Druga tačka člana 3 se odnosi na kažnjavanje imenovanih i izabranih funkcionera koji počine navedeno djelo.

“Počinilac krivičnog djela iz stava 1 ovog člana, koji je imenovani, ili izabrani funkcioner ili odgovorno lice ili zaposleno lice u institucijama BiH, RS, FBiH i Brčkog, ili bilo kojem organu ili organizaciji koja se finansira putem javnog budžeta kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine”.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) je prije tri dana izglasala zaključak kojim se traži od predstavnika Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da predlože ovaj zakon, a to je danas i učinjeno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar