U Parlamentu BiH usvojeni zaključci kojim se osporava sastav CIK-a

Vijesti 23. feb 202217:13 > 19:20

Glasovima delegata koji dolaze iz HDZ I SNSD-a usvojeni su zaključci Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim se osporava sastav Centralne izborne komisije, podržava inicijativa NSRS-a za dijalog između entiteta. Jednoglasno je podržano pet sporazuma o finansiranju, odnosno grantovima uz ostalo i na Korodoru 5C.

U zaključku kojeg je predložila delegatkinja Lidija Bradara navodi se kako CIK nije zakonodavni organ, niti ima pravo donositi odluke iz nadženosti PS BiH. CIK nije izabran ni imenovn u skladu sa odredbama Izbornog zakona. Zaključkom je zatraženo da se članovi CIK-a imenuju na osnovu javnog konkursa.

I kako tvrdi Bosić tako kaže i zakon. Tačnije član 2.5 Izbornog zakona BiH stavak 6:

“Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imenuje članove Centralne izborne komisije BiH sa liste kandidata. Ako se ova lista ne dostavi Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u roku od 30 dana prije isteka mandata članova Centralne izborne komisije BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predlaže i imenuje članove Centralne izborne komisije BiH i tako su članocii i imeovani”.

Na isti način glasovima delegata SNSD i HDZ-a usvoje je zaključak delegata SNSD-a kojim se podržaca inicijativu Narodne skupštine Republike Srpske za razgovor i dijalog između RS-a i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka – o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu, te ih poziva na sveobuhvatni dijalog. Protiv su bili delegati SDA i opozicija koju je cijelu sjednicu nazvala predstavom za javnost

Upitan da prokomentira posljednje izjave Dragana Čovića i mogući nastavak pregovora o izmjenama izbornog zakona, Bakir Izetbegović je kazao kako je izvjesnih pomaka bilo.

Izetbegović je kazao kako je stav SDA poznat, a to je funkcioniranje entiteta Federacija BiH, i ako se on realizira može doći do sporazuma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad