U Parlamentu Velike Britanije pozvano na sjećanje na genocid u Srebrenici

Vijesti 26. jan 202220:41 0 komentara
N1 (screenshot)

Ian Blackford, predstavnik Škotske nacionalne partije u Parlamentu Velike Britanije, danas je na početku svog obraćanja zastupnicima u ovoj instituciji odao počast žrtvama Holokausta, prisjetivši se i žrtava genocida u Srebrenici.

Škotski političar je učestvovao u raspravi o aferi u čijem se centru našao britanski premijer Boris Johnson, a koja se između ostalog odnosi i na organiziranje rođendanske zabave u Downing Streetu na broju 10 tokom pandemije.

Blackford je na početku podsjetio na Dan sjećanja na žrtve Holokausta koji se obilježava 27. januara, a kojim se odaje počast milionima Židova koji su izgubili živote pod Hitlerovim režimom.

Naravno, sjećamo se i drugih genocida, onog nedavnog u BiH, i molimo za mir,” dodao je britanski parlamentarac.

On je i ranije u britanskom Zastupničkom domu podsjećao na genocid u Srebrenici, te u vrijeme obilježavanja 11. jula postavljao pitanja vezana za ovaj zločin.

“Ovo je i sedmica sjećanja na Srebrenicu. Trebali bismo se sjetiti onih koji su patili za vrijeme genocida u BiH, Holokaustu, Ruandi i mnogim drugim mjestima. Možda bi se premijer mogao sastati sa mnom da razgovaramo o tome kako možemo pomoći Fondaciji Srebrenica ovdje u Velikoj Britaniji”, kazao je prošle godine ovim povodom.

Prethodnih godina je na reveru nosio i “Cvijet Srebrenice”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!