U petak posebna sjednica NSRS o prenosu nadležnosti

Vijesti 07. dec 202112:54 > 13:03 1 komentar
N1

Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske odlučio je da će se 24. posebna sjednica NSRS održati u petak od 12 sati.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Beogradu na Tribini „Republika Srpska – vraćanje otetih ustavnih nadležnosti“ kazao je da je “sav život u entitetima”, te potvrdio da će u NSRS-u u petak održati posebna sjednica o tome.

“Ashdown je smijenio 56 službenika da bi došao do navodne saglasnosti o formiranju OS u BiH. Smatramo da je to neregularno i da nije bilo fer. I to je moja argumentacija. Dovoljno je da je bilo u uvjetima nametanja, pritisaka, kažnjavanja, to je potupuno bilo nelegalno. U petak zato idemo na NSRS i tamo je na Dnevnom redu informacija o tome“, kazao je Dodik u Beogradu.

Kako je saopšteno iz Narodne skupštine RS, Kolegijum je na sjednici održanoj 12. novembra usvojio Prijedlog dnevnog reda 24. posebne sjednice Narodne skupštine na kojem se nalazi pet tačaka.

U pitanju su informacije o prenosu nadležnosti s RS na nivo Bosne i Hercegovine, o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, o pravosudnim institucijama BiH, o prenosu nadležnosti s RS na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti. Uz ove informacije poslanici bi trebalo da razmatraju i prijedloge zaključaka

Osim toga predviđeno je da bude razmatrana “Deklaracija o ustavnim principima”.

Predlagači za sve navedene tačke dnevnog reda su predsjednica RS-a, Vlada RS-a, član Predsjedništva BiH iz RS-a i klubovi poslanika SNSD-a, SP-a, DEMOS-a, US-a, NPS-a i Poslaničke grupe NDP.

Kolegijum je odobrio duže vrijeme za obraćanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a svim liderima parlamentarnih političkih partija sa sjedištem u RS-u omogućeno je da do četvrtka do 12 časova podnesu zahtjev za obraćanje na 24. posebnoj sjednici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare