U Podgorici izložba s presudama osuđenim zločincima za genocid u Srebrenici

Anadolija

U Podgorici je danas, u okviru istraživačkog projekta "Genocid u Srebrenici", otvorena izložba fotografija s presudama osuđenim ratnim zločincima za genocid u Srebrenici, koju je priredila Inicijativa mladih za ljudska prava u saradnji s The Post-Conflict Research Center (PCRC) i Memorijalnim centrom Srebrenica.

Na izložbi su prikazane sve presude koje se odnose na genocid u Srebrenici, kao i dokumentarni film koji prikazuje činjenice izvršenog genocida u ovom gradu, jula 1995. godine.

Član Savjeta Informaciono-dokumentacionog centra Rifat Rastoder, otvarajući izložbu, kazao je da reakcije na nedavno donešenu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i sva negodovanja koja su se desila tim povodom u Crnoj Gori i regionu, pokazuju “da su mnogima još u pamćenju pojedine srednjovjekovne hajdučije i obračuni s Turcima, nego li napadi na Dubrovnik, Sarajevo, Vukovar, Srebrenicu”.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

“Otuda se sve usvojene rezolucije, dokumenti i presude međunarodnih sudova doživljavaju kao zlonamjerni politički iskaz, a počinjeni zločini se negiraju ili pravdaju osvetom za gubitke za neke izgubljene bitke. Zbog toga je neophodno podsjećanje na učinjene zločine, što se radi i ovom izložbom”, kazao je Rastoder.

On je istakao da je potrebna institucionalizacija sjećanja na žrtve zločina, jer je to civilizacijski i visoko moralan čin.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimir Jukić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad