U ponedjeljak u Istočnom Sarajevu zajednička sjednica vlada RS i Srbije

Vijesti 15. maj. 202116:09 > 16:101 komentar
Podijeli:
Izvor: N1

U ponedjeljak u Istočnom Sarajevu u 10.00 časova počinje zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije i ove godine domaćin je RS. Prošle godine smo preskočili taj ceremonijal isključivo zbog virusa korona – rekao je Višković u Bijeljini.

On je izjavio da će na sjednici biti riječi o HES Gornja Drina, izgradnji auto-puta od Rače do Bijeljine, te aerodromu u Trebinju, ukazujući da se o projektima Gornje Drine priča decenijama, a da do danas ništa nije urađeno.

– U ponedjeljak polažemo kamen temeljac za početak radova na HES Gornja Drina, to su /hidroelektrane/ Buk Bijela, Foča i Paunci. Isto tako, pripremićemo procedure za izgradnju auto-puta – ovih 17 do 20 kilometara od Rače prema Bijeljini. Aerodrom u Trebinju ide svojom procedurom – naveo je Višković.

Premijer RS je istakao da su to na neki način projekti koji omogućavaju da se više samo ne priča kako su Srbi iz Srpske i Srbije braća i jedan te isti narod, nego se to sada i pokazuje.

– Sada i djelima pokazujemo da je rijeka Drina samo jedna ljepotica koja ne dijeli, nego spaja. Drina spaja Srbe koji žive sa njene jedne i druge strane i tako će ostati u narednom periodu – poručio je Višković.

U Foči će u ponedjeljak, 17. maja, početi pripremni radovi za izgradnju HE Buk Bijela na rijeci Drini, koju će zajedno finansirati elektroprivrede Srbije i Srpske u iznosu 220 miliona evra.

U zajedničkom preduzeću HES Gornja Drina preduzeće Elektroprivreda Srbije imaće udio od 51 odsto, a Elektroprivreda Republike Srpske 49 odsto.

 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Komentari

Vaš komentar