U posljednje tri godine u BiH samo jedan preminuli pacijent donirao organe

Vijesti 29. okt 202207:18 0 komentara

Oko 300 ljudi u BiH čekaju neki organ. Nažalost, transplantacije se u većini slučajeva vrše van granica naše države, a svijest o važnosti doniranja organa nije na zavidnom nivou. O transplantaciji i doniranju organa bi trebali razmišljati svi, jer je svako potencijalni primatelj, ali i donor.

Tomislav Žilić, predsjednik Transplantiranih i dijaliznih pacijenata FBiH, je nažalost imao iskustvo dijaliznog pacijenta. Prije 15 godina transplantiran mu je organ koji je za njega značio novi život.

“Ja jesam bio na dijalizi 14 mjeseci to je negdje bilo tamo 2006. Transplantiran sam 28.03.2007. taj datum se slavi kao novi rođendan. Dakle više od 15 i po godina živim novi život koji neuporedivo bolji po kvaliteti nego kada sam bio na dijalizi”, kazao je Žilić.

Pacijenti koji su u potrebi za transplantacijom, ali i njihovu doktori među kojim prednjače nefrolozi već godinama pokušavaju BiH pozicionirati na evropskoj karti donorske mreže. Sistemsku podršku nemaju kako bi vodili kampanje za podizanje svijesti građana.

“Ja mislim da je ključno to što nismo dobro organizirani. Nemamo centralnu koordinaciju, imamo zdravstveni sistem kakav imamo, a drugo mi kao donorska mreža vršimo edukaciju stanovništva, informisanje građana. Donorska mreža nije nikakva, što se nekada u javnosti prezentira, banka organa. Organi se nalaze u kliničkim centrima, intenzivnim njegama, ja to stalno naglašavam”, kazala je Halima Resić, predsjednica Donorske mreže BiH.

Naši sagovornici smatraju da je ključni problem u upravama bolnica koji bi trebali intenzivnije raditi na prikupljanu organa nakon moždane smrti. Poražavajući je podatak da je u posljednje tri godine samo jedan preminuli pacijent donirao organe za transplantaciju.

“Ono što je ključno je politička volja i zdravstveni sistem koji to prati. Eurotransplant je savez država koje se dogovore da će da razmjenjuju organe tamo gdje su najviše potrebni. Oni traže funkcionalne članove, a da bi država bila članica ona mora imati 10 preminulih donora na milion stanovnika”, kazala je Adela Čomić, članica Donorske mreže u BiH.

To bi za BiH značilo 33 donora godišnje. U mjesecu oktobru u 47 zemalja članica Vijeća Evrope obilježava se mjesec zahvale donorima. Iako je BiH članica tek naredne godine će imati svoje predstavnike zadužene za strategijsko planiranje i zastupanje države u unapređenju donorstva i transplantacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!