U prihvatnim centrima u USK-u trenutno boravi 857 migranata i izbjeglica

Vijesti 25. jan 202216:01 0 komentara
N1

U privremenim prihvatnim centrima na području Unsko-sanskog kantona (USK) trenutno boravi 857 migranata i izbjeglica potvrđeno je iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

“U bihaćkim centrima Borići i Lipa trenutno je smješteno 73, odnosno 391 osoba. U centru Miral u Velikoj Kladuši borave 393 migranta i izbjeglice. Ukupni broj zbrinutih ljudi u ovom dijelu BiH je 857, dok smještajni kapaciteti ova tri centra u USK omogućavaju zbrinjavanje i boravak ukupno 2.780 osoba. Svima je, između ostalog, osiguran zagrijani boravišni prostor, dnevni obroci, prostor za održavanje higijene i higijenske potrepštine, zimska odjeća i obuća, te naravno adekvatna zdravstvena pomoć”, podaci su iz posljednjeg izvještaja Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH.

Navedeno je i da van zvaničnih prihvatnih centara u Bosni i Hercegovini trenutno boravi 406 migranata, od kojih je većina upravo na području Velike Kladuše i Bihaća. Oni svoju mogućnost za prelazak granice sa Evropskom unijom traže iz improviziranih kampova i napuštenih objekata, koji se nalaze u neposrednoj blizini graničnog pojasa.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u našu zemlju u prošloj godini ušlo je 15.597 migranata, što je ipak nešto manja brojka u odnosu na prethodni period.

“Najviše ovakvih ulazaka u Bosnu i Hercegovinu evidentirano je u julu i augustu, skoro 5.000. Ipak, evidentan je manji broj dolazaka migranata i izbjeglica, s obzirom da je 2018. godine zabilježen dolazak više od 24 hiljade ljudi, dok je godinu kasnije taj broj nadmašio i 29 hiljada. U 2020. godini evidentiran je ulazak 16.150 migranata i izbjeglica. Na osnovu tih informacija može se ipak govoriti o određenom trendu smanjenja broja ovakvih ilegalnih ulazaka u našu zemlju”,  navode iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Dostupni podaci potvrđuju i kako državljani Pakistana i Afganistana čine više od 70 posto od ukupno 2.436 migranata u Bosni i Hercegovini.

Služba za poslove sa strancima BiH u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova USK i međunarodnim partnerima provodi gotovo svakodnevne aktivnosti kontrole kretanja i boravka migranata u Unsko-sanskom kantonu, što je itekako doprinijelo poboljšanju humanitarne i sigurnosne situacije u ovom dijelu države.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!