U Prnjavoru živi 1.000 Ukrajinaca: Brinu ih tenzije u matičnoj državi i BiH

Vijesti 15. feb 202219:06 > 20:15

Ukrajinska nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini skoncentrisana je u Prnjavoru. U toj opštini danas su obilježili vjerski praznik Sretenje, a pomolili se za zdravlje i mir. Zabrinuti su zbog tenzija u zemlji porijekla, ali ih brinu i bh. trzavice. U mjestu koje zovu Mala Evropa bila je naša ekipa.

Vijesti iz otadžbine ih brinu

Otvorili su nam vrata svoje crkve na veliki vjerski ukrajinski praznik Sretenje Gospodnje. Osvještane svijeće, blagosiljane su. Običaj je da se u domovima pale u teškim ličnim momentima, životnim iskušenjima, bolestima.

“Za nas Ukrajince oduvijek je bilo da je crkva mjesto koje okuplja ljude, pogotovo za nas Ukrajince u dijaspori, koji živimo daleko od svoje otadžbine”, kazao je Orel Zakuljak, sveštenik.

Vijesti iz otadžbine ih brinu. Neće da pričaju ni o Rusima, ni o Amerikancima, ni o geopolitici. Došli su da se mole za zdravlje, ali i mir.

Bračni par Brezovski baš danas slavi 53 godine braka. Ponosni na potomke: četvoro djece i unučiće, od kojih su jedni u Švajcarskoj, drugi u Austriji, Hrvatskoj.

“Mi se molimo ne samo za Ukrajinu, nego i za ovu zemlju u kojoj živimo. Pomolili smo se da Bog političarima prosvjetli pamet”, kazao je Ukrajinac Tomo Brezovski.

“Najviše se molimo za mir ovdje gdje jesmo – da bude mir i sloga, da živimo onako kako smo i živjeli, da se slažemo bez obzira na nacionalnost”, rekla je Nada Brezovski.

Mir u svijetu

Oko 1.000 Ukrajinaca živi u Prnjavoru, najbrojnija su nacionalna manjina u ovoj opštini, u kojoj žive i Italijani i Česi i Poljaci i drugi…Crkve i kulturno umjetnička društva mjesto su okupljanja i u srećnim i turobnim vremenima.

“Molitva za mir što na ovim terenima, što u našoj napaćenoj Ukrajini, trenutno je jedna od osnovnih ljudskih potreba. Molimo se da se naša otadžbina Ukrajina, nikada se ne nađe u onome u čemu se našla zemlja u kojoj mi sada živimo”, naveo je Orel Zakuljak, sveštenik Ukrajinske crkve u Prnjavoru.

Dok se mole za blagostanje, kažu da im je dobar život u BIH.

U školama imaju ukrajinski jezik, ali i grkokatoličku vjeronauku. Kažu da su izgradili lijepe odnose sa komšijama svih vjera i nacija, te da je jasno zbog čega Prnjavor zovu Malom Evropom.

Mala Evropa moli za mir u svijetu. Ukrajinska manjina orijentisana je ka istoku starog kontinenta, ali i ka njegovom balkanskom dijelu. Nadaju se da će prevladati razum.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad