U RepubIici Srpskoj 68 posto građana je protiv ulaska u NATO

Vijesti 13. jun 202220:30 > 20:34 7 komentara

Aktuelna kriza u Ukrajini doprinijela je, smatraju istraživači sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, smanjenju podrške evro-atlantskim integracijama u Republici Srpskoj. O integracijama i nastavku zacrtanog puta, kroz ispunjenje Programa reformi koji se šalje u sjedište NATO-a, dijelom je i danas bilo riječi i na Manjači. Tamo je bio i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić koji je najavio da, na poziv američkog ministra odbrane ide u sjedište NATO-a. A tema je baš Ukrajina i i rad u kontakt grupi za pomoć Ukrajini od ruske agresije.

Britanska i himna Bosne i Hercegovine. U kasarni Mika Bosnić, nadomak Banjaluke, otvoren je renoviran objekat straže, prilagođen ženama u vojnoj službi. Sve je finansirala Velika Britanije, čiji je ambasador i presjekao vrpcu. Nakon obilaska namjenskih prostorija, pored podrške aktivnostima da u Oružanim snagama BiH bude što više žena, britanski ambasador u BiH Matthew Field je ponovio riječi ministrice vanjskih poslova njegove zemlje Liz Truss, koje je izgovorila upravo u BIH:

“Ukrajina mora pobijediti”, rekao je Field.

Nije Field želio komentarisati briselsku vikend sagu. No, podršku aktvnostima ministarstva odbrane BiH dala je i šefica NATO štaba u Sarajevu.

“Kolektivno nastojanje tako mnogo ljudi koji su radili i rade za veće dobro. A to ide u srž onoga što NATO savez jeste i što radi, znajući da možemo mnogo više kada radimo u partnetsvu i kao prijatelji”, navela je Pamela McGaha, zapovjednica NATO štaba Sarajevo.

Ministar Podžić zadovoljan urađenim na lokaciji Manjača. Ipak, budžetskim okvirom u nacrtu nije. Digao je ruku ZA, kaže, jer će to značiti veće plate za vojnike, oficire, te vraćanje osnovice na nivo iz 2012.godine.

“Nisam zadovoljan. U ovako ozbiljnoj situaciji kada sve zemlje u Evropi, kada bukti rat u dvorištu Evrope, kada sve zemlje udvostručavaju, utrostručavaju budžete za odbranu, gdje naši odgovorni, gdje sam i ja, nisu povećali budžet za OS BIH”, dodao je Sifet Podžić, ministar odbrane BiH.

Veći budžet značio bi lakše ispunjavanje preuzetih obaveza iz Programa reformi, stava je ministar, koji kaže da je spreman i ovogodišnji dokument za NATO.

A sa stavom ministra Podžića da je država na posljednjoj stepenici za NATO ne slažu se baš svi.

Politički vrh Republike Srpske posebno, jer zagovaraju vojnu neutralnost. Ipak, pad podrške evropskim, posebno evro-atlantskim integracijama i među građanima entiteta rezultati su istraživanja koje je proveo banjalučki Fakultet političkih nauka. Ovaj ishod shvataju u svjetlu dešavanja na globalnoj sceni.

“Bezuslovna podrška za ulazak u NATO trenutno iznosi oko 3,4 %, odnosno, otpor građana RS je na 68%, što je manje nego što je bilo nakon potpisivanja famoznog Programa reformi. U septembru 2021. godine smo imali blagi pad tog otpora, da bi nekih 5- 6% taj otpor rastao u odnosu na pomenuti period, što mi tumačimo aktuenom krizom u Ukrajini”, kazao je Dalibor Savić sa FPN-a Banjaluka.

Iako je Narodna skupština RS, donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, Predsjedništvo BIH usaglasilo se ranije u vezi slanja godišnjeg nacionalnog plana NATO-u, koji uključuje i politička i pravna pitanja. Analitičari su tvrdili da BiH time faktički kreće u ispunjavanje obaveza koje je preuzela u okviru Akcionog plana za članstvo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare