U RS stižu nove vakcine: Od čega zavisi da li će Zetra “pod ključ”

Vijesti 26. apr 202119:18 1 komentar

U RS stižu vakcine iz Kine i Rusije. U ovaj entitet danas je stiglo još 25 hiljada doza Sputnjika V. Trebalo bi da stigne i 1.300 doza, zamjene za upropaštene vakcine u Prijedoru. Dobra vijesti stigla je iz Kine. Kao donaciju su uputili 50 hiljada doza Sinopharmovih vakcina ka državi. Obećanja stižu i od COVAX mehanizma, ali i iz Austrije.

Obećali su da će do kraja februara stići 100.000 kupljenih, ruskih vakcina. Kraj je aprila. No u RS stiglo je njih 70.000. Od čega danas 25 hiljada Sputnjika V.

U RS stižu vakcine krajem aprila

“Odobrena je i količina nešto više od 1.300 doza II komponente. Koja je otišla u Prijedoru. Uslijed onog slučaja što se tiče samog kvaliteta vakcina, i prekida hladnog lanca. Tj. kvara frižidera”, kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

Procjena je da se u RS do sada vakcinisalo 30 hiljada građana prvom komponentom neke od vakcina. Do sada su registrovane Sputnjik, Pfizer, Sinovac i AstraZeneca. A iz Kine Bosni i Hercegovini je jutros poslata donacija. 50.000 doza Sinopharmovih vakcina. Očekuje se 29. aprila.

“RS će da pripadne nešto više od 18 hiljada doza. Koje će biti dalje upućene prema samim vakcinalnim punktovima“, ističe Šeranić.

Prema najavama u BiH bi trebalo stići i 100.000 doza Pfizera. Trebale bi stići od 3. do 9. maja. I Austrija je najavila donaciju 32 hiljade doza.

Od tempa pristizanja vakcina, između ostalog zavisi hoće li biti zaključana sarajevska Zetra. Koja je vrata za starije od 75 godina otvorila prije šest dana. Do sada su vakcinisali nešto manje od devet hiljada.

Imunizacija u KS

“Od ovih doniranih vakcina iz Srbije mi imamo još hiljadu vakcina. Imamo još 1.500 vakcina koje su došle kroz COVAX mehanizam AstraZenece. Od toga 500 na zdravstvene radnike i štićenike u gerontološkim centrima”, kaže Ademir Spahić, JU Dom zdravlja Sarajevo.

Iako je plan bio da se vakcinišu samo stariji od 75 godina, niko nije vraćen sa ovih vakcinalnih punktova. Iz Doma zdravlja obrazlažu. Otvorene vakcine ne mogu čekati. Da ne bi propale, vakcinisali su i mlađe.

“Šetali smo suprug i ja. Rekli sebi, ako nema gužve, ako se možemo vakcinisati, što da ne. Da ne čekamo poziv. Mi smo u dobi između 70-75 godina. Nismo dobili poziv, pa smo svratili”, priča Aida Skalonja.

U Zetri bi se trebali vakcinisati i policijski službenici iz cijele zemlje. Vakcinama koje je donirala Turska, usluga je to Kantona Sarajevo Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare