U RS-u najavljuju nove mjere, ali i dolazak vakcina

Vijesti 16. mar 202119:48 > 19:56 0 komentara

Pogoršanje epidemiološke slike se posljednih dana bilježe i u Republici Srpskoj. Veliki je broj pozitivnih, ali i hospitaliziranih. Kapaciteta još ima, a pripremaju se i novi.

Više od 300 pacijenata zaraženih korona virusom smmješteno je u Univerzitetsko kliničkom centru. Polovina pacijenata zahtijeva podršku kiseonikom i to govori da je riječ o teškim oblicima kovida, 39 je na respiratoru, a tri na vještačkim plućima.

“Trenutna potrošnja kiseonika je 5.000 kg/dan, to je udvostručena potrošnja u odnosu na januar i februar. Prije pandemije koristilo se 1.000kg/dan, što znači da je sada potrošnja petostruko veća. Zalihe kiseonika se ne prave jer je potrošnja kontinuirana, odnosno postoji rezervoar sa tečnim kiseonikom, kapaciteta 20.000 kg, koji se redovno dopunjava”, ističu u UKCRS-u.

Broj hospitalizovanih raste i u opštim bolnicama. U trebinjskoj kažu da svi kapaciteti nisu još popunjeni, ali da su spremni i na otvaranje novih covid odjeljenja.

“Bilježimo pogoršanu epidemiološku situaciju, u našoj bolnici je trenutno 40 pacijenata od toga je 31 osoba na kiseoničkoj podršci i jedno lice na neinvazivnoj ventilaciji”, kaže Nikolina Mučibabić, portparol Bolnice Trebinje.

Nepovoljna situacija je i u bijeljinskoj bolnici, gdje su 24 pacijenta životno ugrožena. U Istočnom Sarajevu su otvorene dvije nove Covid ambulante. Iz Instituta za javno zdravstvo kažu da razmatraju nove mjere.

“Iz iskustva koje smo imali u oktobru i novembru sigurno da ćemo imati set mjera koje ćemo razmatrati na Republičkom štabu da bi sanirali epidemiološku situaciju koja je sigurno u pogoršanju”, ističe Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Iz Vlade najavljuju da uskoro stiže i novi kontigent ruske vakcine Sputnjik V.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!