U RS vakcinisano preko 400 zdravstvenih radnika

Vijesti 17. feb 202113:23 > 13:40 4 komentara
Institut za javno zdravstvo RS

Čekamo vakcine, ali i uspostavljanje sistema putem kojeg će se građani prijavljivati za vakcinaciju. U Republici Srpskoj razmatraju se dvije opcije, telefonski call centar i preko IZIS sistema kojim bi upravljao Institut za javno zdravlje RS.

Moguće je da oba načina budu u funkciji vrlo brzo kažu nadležni, pa će građani moći da iskažu interesovanje za vakcinaciju. Ipak, za sada nema izbora proizvođača vakcina jer je u čitavu zemlju stiglo tek 2000 doza Sputnik V.
I dalje se čeka kontingent sa 200 000 doza ruske vakcine, ali i očekivanja su da bi do kraja februara trebao da proradi COVAX mehanizam, te da stignu i Pfizerove vakcine.

Da smo se pomakli sa nule, jasno je. U Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske od petka je vakcinisano ukupno 300 zdravstvenih radnika. Vakcinacija je nastavljena i u bolnicama. Stputnik V prvog dana vakcinacije u Bijeljini, primilo je 40 je radnika bolnice Sveti Vračevi, dok je u Prijedoru taj broj 35.

Након Универзитетског клиничког центра Републике Српске и болница у Бијељини, Градишци и Приједору данас су у Институту…

Posted by JZU Institut za javno zdravstvo on Wednesday, February 17, 2021

Danas je u Šapcu otpočela vakcinacija prvih medicinara iz Republike Srpske koji će biti vakcinisani u Srbiji.

Ova država obezbijedila je vakcine za 5 000 osoba, a kako se prijavilo nešto više od 2000 zdravstvenih radnika iz javnih ustanova, opseg će biti proširen i na privatne, te radnike domova za stare.

Za vakcinaciju u Srbiji, koja se smatra jednim od lidera u procesu, mogu se prijaviti svi BH državljani koji imaju dvojno državljanstvo sa ovom susjednom zemljom. Ipak, za sada nema evidencije koliko građana je iskoristilo ovu mogućnost.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare