U Sarajevo sletio Oliver Varhelyi

Vijesti 04. maj 202109:30 > 10:24 2 komentara
N1

Komesar Evropske unije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi sletio je danas na Međunarodni aerodrom u Sarajevu, a našoj zemlji bit će isporučene i vakcine protiv koronavirusa.

Kako je ranije najavljeno, BiH bi trebala od EU dobiti 214.000 vakcina.

“Isporuke će biti redovne i na sedmičnom nivou, počevši od sutra do augusta. Za Zapadni Balkan je predviđeno više od 650.000 vakcina, a Bosna i Hercegovina će dobiti 213.822 kao pomoć za zdravstvene radnike i ranjive kategorije”, saopćeno je juče iz Evropske komisije.

N1

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg održat će danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevo konferenciju za novinare povodom primopredaje prvog kontingenta vakcina protiv Covida-19 za Bosnu i Hercegovinu iz Evropske unije.

Tegeltija će održati također sastanak sa komesarom Varhelyijem na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, najavljeno je iz Vijeća ministara BiH.

“Putujem na Zapadni Balkan kako bih prenio jasnu poruku: Stalo nam je! Stalo nam je do naših partnera i do njihovih zdravstvenih radnika i najugroženijih. Isporuka cjepiva potvrđuje našu kontinuiranu predanost pružanju podrške, kao što to činimo od izbijanja pandemije. Zajedno jači!”, poručio je ranije Varhelyi.

Varheji je prvo juče posjetio Srbiju, a danas će boraviti u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Evropski komesar će u srijedu, 5. maja, posjetiti Albaniju i Kosovo, saopštila je ranije Evropska komisija.

Tokom posjete regionu, Varhelyi će sa zvaničnicima razmotriti odgovor na pandemiju korona virusa i podršku Evropske unije u tom kontekstu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare