U sarajevskoj općini Stari Grad bit će otvoren punkt Hitne pomoći

Vijesti 16. mar 202112:52
Izvor: Stari grad

Općina Stari Grad Sarajevo jedina je lokalna zajednica u Kantonu Sarajevo koja nema punkt Hitne pomoći. Imajući u vidu potrebu otvaranja ovakvog punkta za sve građane Starog Grada, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad Malik Garibija iznijeli su ovu inicijativu ministru zdravstva KS prof.dr. Harisu Vraniću, a sastanku je prisustvovao i direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Adem Zalihić.

Prema riječima općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića inicijativa za otvaranjem ovog punkta postojala je još prije pet godina, ali tada nije bilo razumijevanja za njenu realizaciju. Tada je Općina Stari Grad trebala biti prva lokalna samouprava u kojoj bi se otvorio punkt za hitnu medicinsku pomoć građanima.

“Predlažemo otvaranje punkta Hitne pomoći u ulici Obala Kulina-bana broj 24, u prostoru koji je adekvatan za ove namjene. Taj prijedlog naći će se već na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća zakazanoj za 25.mart i ukoliko ga Vijeće prihvati odmah krećemo u realizaciju. Ovaj prijedlog smo prvi put iznijeli prije šet-šest godina tadašnjoj upravi Hitne medicinske pomoći u Sarajevu. Nažalost, zbog političke pozadine i motiva, tadašnja uprava nije imala razumijevanja za našu inicijativu”, pojasnio je načelnik Hadžibajrić.

Dodao je da se radi o prostoru veličine 57m2, te da su na sastanku sa ministrom Vranićem i direktorom Zalihićem definisani i drugi detalji projekta. Zavod za hitnu medicinsku pomoć je prihvatio obavezu da osigura specijalno sanitetsko vozilo za ovaj punkt i izgradnju dodatnog mokrog čvora, dok će Općina Stari Grad uraditi sanaciju hodnika i napraviti pristupnu rampu za prilaz invalidskim kolicima.

“Općina Stari Grad će učestvovati i u opremanju punkta Hitne pomoći i nastojat ćemo da građanima ove usluge što prije budu na raspolaganju”, dodao je načelnik Hadžibajrić. Prostor je pogodan za punkt Hitne pomoći jer ima dva ulaza: iz ulice Obala Kulina-bana, kao i sa parkinga u ulici Tekija čikma, a nalazi se u prizemlju.

Ministar Vranić je potvrdio da je dogovoreno ubrzano djelovanje radi realizacije ove inicijative.

“Ukoliko se realizuje naš dogovor, uskoro ćemo imati punkt Hitne medicinske pomoći u Starom Gradu. Njegovo uspostavljanje doprinijet će bržoj reakciji ekipa hitne medicinske pomoći, što u konačnici može sačuvati živote brojnih građana. Također, pojačano djelovanje Hitne medicinske pomoći u periodu pandemije bi trebalo pomoći rasterećenju zdravstvenih ustanova na primarnom nivou i olakšati posao zdravstvenim radnicima koji trenutno trpe najveći pritisak krize”, poručio je ministar Vranić.

Komentari

Vaš komentar