U Sarajevu na tri lokacije počinje gradnja stanova za mlade

Vijesti 11. maj 202107:54 > 09:00 1 komentar
N1/Arhiv

U sarajevskim naseljima Šip, Rosulje u Vogošći i Aerodromsko Naselje, tačnije u ulici Braće Mulić, gradit će se stambeni objekti, koje će po nižim cijenama moći kupiti mladi bračni parovi, boračka populacija, građani iz socijalne kategorije, te oni koji imaju neku vrstu potrebe. Potvrdio je to za N1 portal Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Naime, na posljednjoj sjednici Vlade KS, donesena je odluka o subvencioniranju, odnosno davanju kreditnih sredstava Kantonalnom stambenom fondu Sarajevo za izgradnju stambenih objekata u ulici Braće Mulić u ukupnom iznosu od 3,5 miliona KM.

Uslovi za kupovinu

Taj iznos, kako nam je rekao ministar Hadžiahmetović, je neophodan za početak radova, rentu, administrativne i druge stvari.

“Ovo je prvi projekat kojim bi mi, između ostalih, uzeli u obzir i mlade bračne parove gdje bi im cijenom i kreditnom linijom, koja bi bila jako povoljna, dali mogućnost da dođu do stana”, kazao je ministar Hadžiahmetović.

Ranijih godina, podsjetimo, mladi su dobijali iznos od 10.000 KM, što im je uveliko značilo bar da pokriju dio kamata ili opreme stan, a nisu bili ograničeni ni sa lokacijom.

Ministar Hadžiahmetović smatra da je to bila više neka vrsta pomoći, da je mladima to značilo, ali time se nije rješavalo kompletno stambeno pitanje.

Osim gradnje u ulici Braće Mulić, ministar Hadžiahmetović nam govori, da će se sa drugim fondom za boračku populaciju gradit i na Šipu i Vogošći.

“Tokom narednih mjesec dana, sačinit ćemo program i odlučiti na koji način će mladi moći doći do stana. To će biti 100 do 150 stanova gdje bi naš iznos bio jako značajan”, istaknuo je ministar.

Što se tiče uslova, biće ih desetak. Između ostalih, osoba koja kupuje stan mora biti stanovnik Kantona Sarajevo, te ispunjavati propisanu dobnu granicu.

Šta je sa mladim, koji prvi put rješavaju stambeno pitanje, ali na lokacijama koje su predviđene za kupovinu, ne žele da kupe stan? Da li će se njima pomoći?

Ministar Hadžiahmetović je rekao da će ponudu proširiti i na mlade koji nisu u bračnom odnosu, ali su interesantni za ovaj kanton.

“Nismo kapacitirani da kažemo – svi mladi. To će biti mladi ljudi koji, recimo, u ovom trenutku osim što su mladi i perspektivni, obnašaju vrlo važne funkcije ili su potrebni našem gradu”, pojasnio je, dodavši da u pravom smislu, to nije rješavanje stambenog pitanja, već neki način pomoći.

“Vlada KS se o tome mora izjasniti. Stav Vlade je bio da se ide u izgradnju novih stanova preko Kantonalnog stambenog fonda. Međutim, ukoliko Vlada na neki način bude željela i tu kategoriju uvrstiti, onda vjerovatno u rebalansu budžeta koji će se desiti u junu, će se predvidjeti određen iznos za takve slučajeve”, kazao je Hadžiahmetović.

Beskamatnim kreditom do stana

U razgovoru za portal N1, izrazio je spremnost da sugerišu Vladi da ima potrebe za tim. No, kako je rekao, pitanje je koliko ima sredstava, te da li će se zbog pandemija Covid 19 omogućiti dovoljno.

“Na ovaj način na koji Vlada želi da pomogne mladima, benefit je veći, sigurno tri do četiri puta, nego davanje 10.000 KM. Po jednom stanu bi bilo između 30.000 i 40.000 KM tim parovima. Ako je stan 1.800 po kvadratnom metru, ovdje bi bio 1.300 ili 1.400 KM. Mi želimo da u pravom smislu rješavamo to pitanje, a ne ovako u smislu socijalne pomoći”, istaknuo je ministar.

Dodao je da sada imaju i jednu jako povoljnu kreditnu liniju od 2,9 posto kamatne stope.

“Razmišljamo i o tome da tim mladima kažemo: evo dobit ćete beskamatni kredit. I to bi bilo 20.000 KM po jednom stanu”, naglasio je.

Što se tiče početka radova predviđene gradnje stambenih objekata, ministar je dodao da su sve predradnje završene, te da se nada brzoj gradnji. Ostala je, dodaje, saglasnost općina i Vodovoda i kanalizacije.

Za više informacija o gradnji kontaktirali smo i Lejlu Tanjo, novu direktoricu Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo, ali do pisanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare