U Sarajevu oboren temperaturni rekord, ljekari upozoravaju na opasnost

Vijesti 24. jun 202119:09 0 komentara
N1

Danas je u Sarajevu izmjereno 37 stepeni Celzijusa i označen je kao najtopliji dan u posljednjih 15 godina. U protekla dva dana prevaziđeni su svi dosadašnji rekordi. Ljekari upozoravaju: ovakve temperature naročito su opasne po hronične bolesnike, starije osobe, djecu i trudnice.

Ljudi koji su uslovno rečeno zdravi također imaju problem jer visoka temperatura od 39-40 je viša od tjelesne temperature. Čovjek se brani od visoke temperature znojeći se. Međutim tada nastaje problem. Taj sistem odbrane od visoke temperature se urušava i dođe do pregrijavanja”, naglasio je dr. Tihomir Bera, specijalista urgentne medicine.

Crveni meteoalarm je upaljen, a on je posljednji nivo upozorenja na skali. Visoke temperature biće nastavljene i narednih dana, ali doći će i do određenih promjena.

Za sutra je aktivan narandžasti meteoalarm za sjeveroistočni dio Bosne zbog grmljavine i nevremena. Atmosfera počinje biti nestabilna i treba obratiti pažnju u narednim danima na pljuskove koje mogu prouzročiti štete”, istakao je Bakir Krajinović, FHMZ.

Također, od sredine sljedeće sedmice očekuju se češći poslijepodnevni pljuskovi u skoro svim dijelovima BiH, baš kakvi će biti sutra na području sjeveroistočne Bosne. Sa druge strane građani objašnjavaju da teško podnose ovako visoke temperature.

Upravo prilagođavanje datim vremenskim uslovima jedini je način izbjegavanja toplotnog udara, poručuju ljekari. Naročito je važno od 12 do 17 sati izbjegavati boravak vani, koliko je to moguće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!