U SDS-u uzavrelo, ne znaju ko će biti kandidat za Predsjedništvo BiH

Vijesti 14. jun 202220:48 0 komentara

Izbori u Bosni i Hercegovini su sve bliže, raste temperatura na političkoj sceni, a ključanje se može očekivati nako što se otvore sve karte i objave imena kandidata za ključne dužnosti. Zbog tog procesa navodno, već je uzavrelo u SDS-u, najvećoj opozicionoj stranci u Republici Srpskoj.

Diplomirani pravnik, 65-godišnji karijerni političar, bivši predsjednik Republike Srpske, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine ili specijalista neurologije, šest godina mlađi načelnik opštine Teslić. Oko ovog dvojca lome se koplja u SDS-u.

“N1: Mirko Šarović ili Milan Miličević? Ko su ti? Ne znam, ne znam ništa o njima”, “Ne znam ni jednog”, “Za tog drugog nisam ni čula. N1: Šta mislite o prvom? – Ništa posebno, apolitična sam skroz”, “Mlađi neka ima prednost zato što je Šarović previše u politici. Neka malo mlađih da dođu do izražaja”, “Znaš šta sam ja napisao davno. Kaže, Bosići, Dronići, Čavići, svi se bore da Dodika obore, kad obore bit će nam i gore”, kažu nam građani.

Od pitanja kako će biti, za SDS sada je, čini se, važnije ko će biti – jer samo o tome se priča. Podjele su navodno tolike da su razlog “zavjeta šutnje” u stranci iz koje danas ili ne odgovaraju na poziv ili o ovoj temi uopšte ne žele. Bar do ponedjeljka, kada bi Predsjedništvo BiH navodno ponovo trebalo za isti sto.

Kao i o novom raskolu nakon što je Milan Miličević odustao od kandidature, pa navodno ponovo pokušao da se vrati u igru. Iz igre ne želi Mirko Šarović, iako se spekuliše da ga dio rukovodstva ne podržava zbog manjih šansi u anketama.

“Šarović je ipak karijerni političar. Cijeli život je u politici, dok Miličević i nije baš. Nema tu ambiciju da bude političar visokog kalibra. Čovjek je doktor i njega članstvo najviše podržava iz razloga što već ima neke pobjede iza sebe”, smatra Uroš Vukić, novinar Nezavisnih novina.

I to u svom Tesliću, nekada SNSD-ovoj opštini, a danas jednom od bastiona SDS-a, stranke koju pred svake izbore prati priča o pretjeranoj zatvorenosti i velikim podjelama. Poznavaoci prilika će reći da je to zato što funkcionišu na principu lokalnih knezova. Neki drugi će otići i dalje pa tvrditi kao SDS zbog “minulog rada” računa na bjanko podršku birača, ne radeći ništa.

“Iz godine u godinu oni samo padaju, padaju i padaju. Dodik i SNSD su odavno preuzeli taj etno-nacionalni monopol koji je SDS godinama imao”, kaže komunikolog Mladen Bubonjić.

Pa svoj novi pravac, čini se i dalje traži. U posljendjih sedam godina stranka je promijenila tri lidera, a samo u ovom mandatu njenje redove napustilo je šest poslanika u Narodnoj skupštini. Velika polemika i povlačenje jednog od mogućih kandidata prije konačnog izbora na organima stranke, za Tanju Topić znak su velikog demokratskog deficita.

“Jako dugo traje imenovanje samog kandidata, što pokazuje zapravo tu vrstu nesklada, narušenih odnosa u samom SDS, što je naravno vrlo loša poruka po same građane i glasače”, mišljenja je Tanja Topić, politička analitičarka.

Kojima se, u kompletnom periodu vladavine SNSD-a SDS nudi kao alternativa. Na crtu su njihovom načelniku izašli u Višegradu pokrećući referendum za opoziv. Već su proglasili pobjedu, čak i proslavili u referendumskoj noći, čini se ne računajući na to da bi glasovi koji trebaju pristići poštom mogli promijeniti konačan rezultat koji bi trebao biti poznat tek za 10-ak dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!