U sjećanje na slavnu borbu pretkinja, i zbog borbe koju vode: 80 godina od AFŽ

Vijesti 06. dec 202219:23 0 komentara
N1

Zajedno za slobodu i nezavisnost. Zbog tih vrijednosti na današnji dan '42. ustale su žene bivše Jugoslavije okupljene u Antifašistički front žena. Sa skupa koji je održan u Bosanskom Petrovcu pridružile su se borbi koja im je garantovala neutralnost. Tačno 80 godina poslije, baš u Bosanskom Petrovcu, opet se okupljaju žene. U sjećanje na slavnu borbu pretkinja, ali i zbog slave borbe koju vode.

Aktivistkinja iz Slovenije, Sonja Lokar, kaže da je pokret koji je prije 80 godina nastao u Bosanskom Petrovcu ženama na prostorima bivše zajedničke države donio sva prava koja one danas uživaju.

“Sve mi stojimo na ramenima žena koje su se prije 80 godina ovdje okupile. Donijele su nam jednaka prava pred zakonom, odvajanje crkava od države, pravo da glasamo, pravo da učimo i da se osposobimo za sva zvanja, da budemo jednako plaćene kao muškarci. Pomogle su nam da naučimo kako postati građanke svijeta”, istakla je Lokar uz tvrdnju da su prava žena ugrožena uvijek kada se na političkoj sceni pojavi radikalna desnica i kada autokratske snage pokušaju urušiti ono što je dva vijeka građeno.

Ženama je, kaže, ugrožen osmočasovni radni dan, jer poslodavci traže da radnik bude dostupan uvijek i svuda. Posebno opasnim smatra i postavljanje pitanja da li žene same mogu da odlučuju o sopstvenom tijelu.

N1
N1
N1
N1

Ema Džejna Smolo iz Fondacije Fridrich Erbert Stiftung koja je jedan od organizatora obilježavanja kaže da je ideja okupljanja žena u Bosanskom Petrovcu, 80 godina nakon AFŽ-a dormiranje mreže koja bi udružila žene regiona.

“Pitanje prava žena uvijek je političko pitanje. Vrijednosti za koje se zalažu nadilaze granice”, kaže nam ona.

Više od 150 žena okupilo se kako bi se prisjetilo rezultata borbe svojih pretkinja, ali i kako bi sagledalo situaciju u kojoj se danas nalazi.

“Ja bih rekla da su naša socijalna i radna prava u svakom trenutku ugrožena. Ogroman pritisak koji liberalni kapital stvara nad radnicima se posebno očituje na položaju žena. Prekarni rad je konstantan”, kaže Marija Srdić iz Ženske platforme za razvoj Srbije, udruženja koje je takođe jedan od organizatora skupa.

Na njemu će poruke poslati istaknute borkinje za prava žena, antifašistkinje, novinarke, naučne radnice. Povodom godišnjice Dom kulture u Bosanskom Petrovcu na poklon je bio izložbu “Šta smo započele vi završite”, ali i nedovršen vez žena sa naših prostora čiji je nastanak započet u Berlinu. Uz to na prigodnoj akademiji uz multimedijalnu predstavu predstavljena je borba žena Crne Gore za njihova politička prava.

“Dosta zanimljiv program, odnosno predstava koja ima glumačko dramske elemente koji su posebno dirljivi, važni, nekada i duhoviti koja govori o onome što su sve naše pretkinje, majke i bake uradile da bi mi danas bili ovdje gdje jesmo, a nekada pomislimo i ovdje gdje nismo”, kaže Marija Perović profesorka na Fakultetu dramskih umjetnosti u Cetinju.

“Ovom izložbom koju smo nazvale “Šta smo započele vi završite” koje je poklon Udruženja Crvena Bosanskom Petrovcu htjele smo i samim naslovom da ukažemo na kontinuitet borbe koja možda nikada neće biti završena”, kaže Andreja Dugandžić iz Udruženja Crvena iz Sarajeva.

Obilježavanje se nastavlja sutra u Bihaću na konferenciji o naslijeđu AFŽ-a. Namjera organizatora je da stvori uslove da se široki krug žena u zemljama na prostoru bivše Jugoslavije poveže sa iskustvom afežeovki i u njemu nađe inspiraciju i pouku za buduće feminističke borbe. Očekuju da cjelodnevni rad rezultira zajedničkim saopštenjem delegatkinja i dogovorom o modelu buduće regionalne saradnje na osnovama antifašizma i feminizma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!