U Skupštini KS u toku brojanje glasova za delegate Doma naroda FBiH

Vijesti 02. dec 202211:13 0 komentara
F.Z./N1

Skupština Kantona Sarajevo bira 12 delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i to pet Srba, četiri Bošnjaka, dva iz reda Ostalih i jednog Hrvata. 

Svaki delegat u Skupštini KS daje jedan glas za listu na kojoj je njegov odgovarajući klub. Izbor se vrši tajnim glasanjem. Glasati se može samo za jednu kandidatsku listu za izbor bošnjačkih, hrvatskih, srpskih delegata i grupe Ostalih.

Predsjedavajući Komisije za zbor i imenovanja i administrativna pitanja SKS-a Elvedin Okerić je podsjetio zastupnike da će glasački listić biti nevažeći ukoliko se umjesto kandidatske liste označi ime kandidata na listi.

Nakon što su zastupnici glasali, data je pauza tokom koje će Komisija prebrojati glasove, sačiniti zapisnik i izvijestiti Skupštinu KS o rezultatima glasanja.

Kandidati za delegate u Domu naroda Parlamenta FBiH iz reda Ostalih su: Albin Zuhrić (DF), Kenan Magoda (SDP), te Vibor Handžić, Sanela Klarić i Nihad Uk (NS).

Također i Klub Srba u Skupštini KS ima pet kandidata, a to su: Smiljana Viteškić (SDA) i Vedrana Vujović (DF), Jelena Pekić i Igor Stojanović iz SDP-a i Miomirka Melank (NS).

Za delegate iz reda bošnjačkog naroda stranka Narod i Pravda ima dvije liste, te SDA, DF i Stranka za BiH.

Tako su na listi NiP 1: Kemal Ademović, Elvedin Okerić, Aljoša Čampara, Rusmir Pobrić, a na listi NiP 2 su: Arijana Memić i Elvis Vreto (NiP), Irfan Čengić (SDP), Vildana Bešlija (NS).

Kandidati SDA su Haris Zahiragić, Faruk Kapidžić i Mahir Dević, a kandidat DF-a je Ilijaz Pilav.

Delegate iz reda bošnjačkog naroda predložila je i Stranka za BiH a to su: Jasmin Šaljić, Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović, Admela Hodžić, Elza Gaković i Muamer Bandić.

Zastupnici Skupštine KS će birati jednog delegata reda hrvatskog naroda a to će biti ili Marijela Hašimbegović iz DF-a ili Damir Marjanović (Za nove generacije).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!