U Srebrenici i okolini plakati s likom Mladena Grujičića na svakom koraku

Vijesti 16. feb 202119:23 1 komentar
N1

Inicijativa Moja adresa Srebrenica odlučna je da potpuno bojkotuje izborni proces u nedjelju. Pozivaju glasače da ne izlaze na izbore, članove biračkih odbora da se ne odazovu ovoj dužnosti. Ponovna pobjeda Mladena Grujičića je izvjesna. Podršku mu je danas u Srebrenici dao i premijer Republike Srpske Radovan Viškovićm, koji smatra da je najavljeni bojkot izbora, podvala Bošnjaka. Poziva građane da u nedelju ispune svoju dužnost.

U Srebrenici i okolini plakati s likom Mladena Grujičića na svakom koraku. Iako kampanja nije predviđena. Plakate njegova protukandidata, Alije Tabakovića, koji se odlučio na bojkot izbora, snimili smo tek na zgradi u čijim prostorijama borave članovi Inicijative Moja adresa Srebrenica.

“CIK je vratio 800 glasova, od nekih 1.600 pristiglih putem pošte. To je prebrojano. Glasovi nisu došli krivicom i greškom dijela CIK-a, jer su kasnili sa slanjem materijala. Upravo tih 800 glasova moglo je odlučiti izbore 15. novembra 2020. godine”, rekao je Alija Tabaković iz Inicijative Moja adresa Srebrenica.

Mladen Grujičić pak optužuje kako Tabakovića, tako i sve okupljene oko Inicijative Moja adresa Srebrenica, da su u proteklih nekoliko mjeseci, različitim blokada, načinili ovoj Opštini nemjerljivu štetu.

“Ovaj potez trojke koja je potpisala svoj politički kraj je pranje od neuspjeha, da opravdaju sredstva koja su trebali uložiti u izbore, a nisu uložili. Baš bih volio da vidim da li će se Ćamil odreći tog mandata u Skupštini i prepustiti narednom na listi. Tri mjeseca mi na privremenom finansiranju funkcionišemo, napravili su nam ogromne probleme”, naveo je Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica.

Ćamil Duraković pak odgovara kako je dobio najveći broj glasova na listi Moja adresa Srebrenica, i spreman je odreći se svega, pa i pozicije u Skupštini. Nije riječ o političkoj, nego kaže, moralnoj odluci.

“Meni taj paušal ne znači, ako Mladenu Grujičiću znači. U našoj nenasilnoj demokratskoj borbi za očuvanje dostojanstva svakog građanina, dok ne obezbjedimo demokratski izborni proces mi u takvim procesima nećemo učestvovati. Mi smo legalisti i mi ne tražimo ništa spektakularno osim transparentnih uslova”, istaknuo je Duraković.

Sadik Ahmetović iz Inicijative Moja adresa Srebrenica kazao je da ne mogu izdati hiljadu glasača protjeranih iz Srebrenice koji se nalaze diljem svijeta, a koji su se prijavili da glasaju.

“To im je jedino pravo koje im je ostalo nakon genocida u Srebrenici i sada im je oduzeto. S njim smo imali šansu da se takmičimo i sada trebao da trčimo sto metara, a neko je ispred nas 50 metara ne našom krivicom. Oni koji su krivi trebaju shvatiti da nemaju pravo to raditi žrtvama i Srebrenici”, rekao je Ahmetović.

I dok iz Inicijative Moja adresa Srebrenica najavljuju nastavak pravne borbe putem Ustavnog suda BiH, podršku Grujičiću danas je pružio i premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Za dobrobit Srebrenice, pozvao je sve građane da izađu na izbore.

“Bojim se da je to neka nova podvala da se partije sa srpskim predznakom uspavaju i da prateći izlaznost pozovu građane i tako pokušaju napraviti neki rezultat, ja ih pozivam da to ne rade. Mi ćemo svoje biračko pravo iskoristiti. Sve građane opet pozivam da izađu 21. na izbore. Mi na te njihove navodne bojkote nećemo pretjerano reagovati, kao da nema tog poziva”, naveo je Višković.

Izazov i za lokalnu Izbornu komisiju. Kako popuniti biračke odbore, ako se od ranije delegirane osobe ne pojave u nedjelju. Prave se rezervni spiskovi. A članovi biračkih odbora koji su pozvani na bojkot u nedoumici da li doći i postati izdajnik u očima drugih, ili se suočiti s eventualnim kaznama. Mnogi predviđaju da bi nakon nedjelje, Srebrenica mogla dobiti jednonacionalnu Skupštinu, ukoliko svi Bošnjaci ostanu istrajni u tome da ne prihvate mandate.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare