U srijedu sastanak Vučića i zvaničnika RS o dešavanjima u BiH

Vijesti 01. aug 202109:35 > 09:36 11 komentara
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić u Beogradu
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić u Beogradu (TANJUG/ RADE PRELIC)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i rukovodstvo Republike Srpske sastat će se u srijedu, 4. augusta, u Busijama kod Batajnice gdje će biti obilježena 26. godišnjica progona Srba u operaciji "Oluja". Razgovarat će o aktuelnoj stiuaciji u BiH koja se zakomplicirala nakon što je Valentin Inzko nametnuo zakonska rješenja kojima se zabranjuje negiranje genocida. Narodna skupština RS odbacila je ove zakonske odredbe na posebnoj sjednici održanoj u petak. Vučić je istakao kako "s pažnjom pratii dešavanja u Sarajevu i Banjaluci".

“Plašim se da je atmosfera u BiH najuzavrelija još od okončanja rata i potpisivanja Dejtonskog sporazuma”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon  prijema za mlade sportiste sa Kosova i regiona u Palati 27. jula.

Istakao je kako ” Srbija želi mir i zato će izaći s konkretnim predlogima kako da sa Bošnjacima vode dijalog”.

“Moramo da pokušamo da izgradimo bratske odnose u budućnosti. Vrijeme je da pokušamo da u narednih pet, deset ili 15 godina uspostavimo najprije prijateljske, a zatim bratske odnose. Ako to ne postignemo, bićemo podjednako krivi”, rekao je tada Vučić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će rukovodstvo Republike Srpske na predstojećem sastanku u Beogradu upoznati predsjednika Srbije o posljednjim dešavanjima u BiH, kao i o mogućnosti da se Republika Srpska približi inicijativi “mini-Šengen”, odnosno “otvoreni Balkan”, pišu Večernje novosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare