U subotu počinje masovna vakcinacija na Zetri

Vijesti 26. jul 202111:39 > 11:50 2 komentara
Mirna Pecikoza (Screenshot)

Mirna Pecikoza, glasnogovornica Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, saopćila je plan vakcinacije u KS za narednih nekoliko dana te je istakla da bi se od 31. jula trebalo krenuti i u proces vakcinacije svih građana bez najave.

Prema riječima Pecikoze, plan je utvrđen nakon sastanka predstavnika Ministarstva zdravstva KS i Radnog tima za provođenje vakcinacije u KS na čijem čelu je ministar zdravstva KS Haris Vranić. Naglasila je da danas dolaze veće količine AstraZenece, oko 24.000 doza naglašavajući da je danas u Zetri nastavljena revakcinacija građana.

“S obzirom na veći broj vakcina, od sutra, 27. jula, na poziv dolaze građani koji su ye prijavili za vakcinaciju. Riječ je o 3.500 građana 4A grupe to su osobe ispod 60 godina i oni će dobiti poziv. Na poziv će i 28. jula biti pozvano 3.500 građana 4B grupe i riječ je o osobama koje se bave esencijalnim zanimanjima. Prije svega, počet ćemo s radnicima u obrazovanju, policiji, pa širiti dalje kako slijedi. Naredni dan, 29. jula na poziv dolazi 3.000 građana koji također pripadaju navedenim esencijalnim grupama. Isto tako, 30. jula bit će upućen poziv za 3.000 građana koji pripadaju esencijalnim grupama”, pojasnila je.

Po 4.000 doza svaki dan

Nakon navedenog perioda, kako ističe Pecikoza, Kanton Sarajevo kreće u proces vakcinacije svih građana starijih od 18 godina bez prethodne najave.

“U subotu, 31. jula, možemo najaviti da KS prvi kreće u ‘dane otvorenih vrata’. Odvojeno je 4.000 vakcina AstraZeneca za sve starije od 18 godine koji mogu doći bez najave u Zetru. Isti broj vakcina bit će odvojen i 1. kao i 2. augusta za građane KS bez obzira na dobnu skupinu. Naredna četiri dana će svaki dan biti odvojeno po 4.000 AstraZenece za građane KS bez obzira na dobnu grupu”, poručila je Pecikoza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare