Za vikend novi protesti u Stuttgartu i Beču: “Quo vadis, Bosna”

Vijesti 21. jan 202212:10 > 12:15 1 komentar
N1

Savez bh. udruženja u Austriji "Consilium Bosniacum" organizirat će mirne proteste u nedjelju, 23. januara "za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini", a pod motom "Quo vadis, Bosna". Također, u subotu je u Stuttgartu najavljen novi skup bh. građana, u organizaciji Građanske inicijative BiH.

Kako su najavili organizatori, ruta kretanja je u 13 sati, polazak sa Maria-Theresien-Platz  i kraj u 16 sati na Haus der EU – BMEIA Heldenplatz.

Na skupu će se se obratiti dr. Kemal Kozarić, ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji,  Nurten Yılmaz, članica austrijskog parlamenta, Ewa Ernst-Dziedzic, članica austrijskog parlamenta, Damir Saračević, predsjednik Saveza “Consilium Bosniacum”, Ahmed Husagić, predsjednik pokreta “Snaga domovine”, Esma Murselović-Diman, članica odbora Saveza “Consilium Bosniacum”, Admir Mehmedović, član odbora Saveza “Consilium Bosniacum”, Kabir Sokullu, član odbora Saveza “Consilium Bosniacum”, Selma Jahić, preživjela žrtva genocida i Anita Zečić, umjetnica).

U subotu ista organizacija održat će panel-diskusiju sa eminentnim stručnjacima na Diplomatskoj akademiji Beč (Favoritenstrasse 15A, 1040 Wien).

Tu će govoriti dr. Hannes Swoboda, predsjednik “Međunarodnog instituta za mir”, Dr. Erhard Busek, predsjednik “Instituta za Dunavski region i srednju Evropu”, dr. Vedran Džihić, politolog, dr. Nedim Ademović, stručnjak za ustavno pravo i mr. Bedrana Ribo, članica austrijskog parlamenta).

Pozdravni govor će uputiti dr. Kemal Kozarić, ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji i Damir Saračević, BA, BSc, predsjednik krovnog saveza “Consilium Bosniacum”.

Istaknimo, i u Stuttgartu je za sutra najavljen novi skup bh. građana kao podrška jedinstvenoj BiH.

“Građanska inicijativa BiH diže svoj glas protiv pokušaja disolucije domovine i negativnih dešavanja u i oko BiH u posljednje vrijeme i šalje glasnu poruku da su njeni građani i prijatelji za mir, toleranciju, demokratiju i prosperitet, a protiv rata, sukoba i podjela u nacionalne torove. da država BiH pripada građanima, a ne stranačkim vođama, da pravna država mora funkcionisati i da se državna pitanja trebaju rješavati u institucijama”, navodi se u pozivu.

Protest će biti održan od 12:30 do 14 sati na Marienplatzu.

Podsjetimo, proteklih dana su širom svijeta održani su protesti u znak podrške BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare