U toku postupak protiv vojnika OS BiH, najavljuje se istraga u Bužimu

Vijesti 12. jan. 202218:30 > 18:315 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Politička kriza odražava se i na odnose u Oružanim snagama. U toku je postupak protiv onih vojnika koji su prisustvovali proslavi neustavnog dana Republike Srpske, a najavljuje se i istraga protiv onih koji su u Bužimu nosili vojne odore.

Vojni špalir za dobrodošlicu članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, a onda i taktovi koračnice “Marš na Drinu”, kao dobrodošlica gostima među kojima i vojni atašei Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Božićni prijem organizovao je zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić, dan nakon što je ministar Sifet Podžić najavio postupke protiv njega i pet pripadnika Oružanih snaga koji su prisustvovali proslavi 9. januara u Banjaluci.

“Što se protivno članu 239. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine nije pridržavao izvršavanja obaveza Ustavnog suda. Evo, dopustimo da nadležni organi do kraja provedu taj postupak”, kazao je Sifet Podžić, ministar odbrane BiH.

Dan poslije Podžićeve odluke, okrivljeni Okolić i onaj na čiji poziv je došao – Milorad Dodik o svemu kratko, “od Podžićevih pisanja nema ništa”.

“Ma šta imam da komentarišem to, čovjek je uradio ono što on misli da treba da uradi. Vidjećemo kako će se to završiti”, kazao je Okolić.

“Neće se desiti ništa, apsolutno, nedozvoljeno je da budu kažnjeni, apsolutno u tom pogledu bilo kakve procedure koje provode su beznačajne i imaju dnevnopolitički karakter kao što je to bilo i prošlih godina”, istakao je Dodik.

Ko narušava odnose?

Aktuelna politička kriza, po svemu sudeći, loše se odražava i na Oružane snage. Iz kasarne Kozara danas poruka – korektni odnosi narušeni su ministrovom odlukom iz oktobra da se ne održi ranije dogovorena vježba sa Vojskom Srbije o kojoj je odluku donijelo Predsjedništvo. Odnose dodatno narušava, kaže Okolić, i popisivanje onih koji su u ponedjeljak koristili slobodan dan za praznik, u skladu sa odlukom Vlade Republike Srpske.

“Do te mjere da je u ponedjeljak došla naredba da se popišu svi oni koji nisu bili taj dan na poslu i da se vidi kako će opravdati taj dan. To je ružna poruka zato što je to bilo popisivanje kao u vrijeme drugog svjetskog rata kada su nacisti popisivali Srbe, Jevreje, Rome i druge”, kazao je Okolić.

Odnosi bi dodatno mogli niz stranputicu i nakon slučaja u Bužimu. Mirko Okolić kaže, ispitaće se slučaj svih koji su na obilježavanju godišnjice akcije “Munja 93”, 105. bužimske brigade nosili uniforme Oružanih snaga. Uniformisana lica, ratne pjesme, zastave, povici “Allahu akbar” i “Tekbir” uznemirili su jedan dio javnosti u Republici Srpskoj, pa je sve praćeno burnim reakcijama, a lider DNS-a Nenad Nešić zatražio je i reakciju Tužilaštva.

“A šta da komentariše, dakle, izaziva ovdje može se samo sa aspekta nekorektnog odnosa gdje se favorizuje nešto kada nama kažu da ono što su regularne policijske snage, izađu na ulicu koje su svaki dan na ulici, onda je to problem a nije naoružavanje ili pozivanje ili novo formiranje zelenih beretki što gledamo na medijama, ili ovo u Bužimu. To ne izaziva nikakvu reakciju, ali na to smo već i navikli”, kazao je Dodik.

Događaj u Bužimu osudila je misija OSCE-a izrazivši zabrinutost i zbog nedavnih incidenata u Janji, Prijedoru, Brčkom, Gacku, Istočnom Sarajevu, Ilidži, Foči i Doboju, pozivajući na smirivanje tenzija i promovisanje konstruktivnog dijaloga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar