U Trnovu odata počast brutalno ubijenim Srebreničanima

Vijesti 17. jul 202213:03 > 14:041 komentar
Podijeli:

Članovi porodica žrtava genocida okupili su se danas na stratištu Godinjske bare u Trnovu, mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srpske jedinice "Škorpioni", prije 27 godina, pucnjima u leđa ubili šestoricu Bošnjaka iz Srebrenice među kojima je najmlađi imao 16, a najstariji 36 godina.

Šestoricu Bošnjaka, dječaka i muškaraca iz Srebrenice, na mučki način, pucnjima s leđa, ubili su pripadnici srpske jedinice “Škorpioni” u julu 1995. godine u Trnovu. Ubijeni su Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Vahida Delić supruga je strijeljanogJuse Delića. Za njegovu sudbinu saznala je gledajući video snimak gdje njenog supruga škorpioni vezanog ubijaju. Civili i djeca, kome su šta skrivili pita se i danas.

“Ovo mjesto je i dalje bez spomen-obilježja. Zahvaljujem se svom ovom narodu koji je ovdje danas i ne daj Bože nikome ove naše patnje. S ovim bolom se nositi čitav život, to niko ne zna kako je. Mi samo imamo bol koja se ni na papir ne može ispisati”, rekla je Delić.

U genocidu u Srebrenici izgubila je i starijeg brata i sestru sa djecom. “Od danas do sutra, tako živim. Samo ja znam kako mi je. A ovi što negiraju, zna Allah šta je bilo. Od istine se ne možeš sakriti”, dodaje.

Zločin nad šestoricom civila bošnjačke nacionalnosti pripadnici “Škorpiona” su snimili kamerom. Tokom suđenja Slobodanu Miloševiću 2005. godine, snimak strijeljanja je objavljen, nakon čega je obišao svijet.

Podsjetimo, pred Vijećem za ratne zločine 2007. izrečena su presude petorici pripadnika formacije “Škorpioni” za ubistvo Bošnjaka u Trnovu 1995.

Komandant jedinice Slobodan Medić osuđen je na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, a na istu kaznu osuđen je i Branislav Medić.

Pero Petrašević koji je priznao zločin dobio je 13 godina, dok je Aleksandar Medić osuđen na pet godina. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća nije bilo dokaza da je sa umišljajem izvršio zločin.

Pripadnici “Škorpiona” su osuđeni za ratni zločin streljanje šestorice srebreničkih Bošnjaka u julu 1995. godine. Priča o ovom zločinu otvorena je neposredno pred desetogodišnjicu genocida u Srebrenici u ljeto 2005, kada je na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom emitovan snimak egzekucije koji su načinili sami pripadnici te jedinice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar