“U tržnim centrima niko sa maskom, treba strogo kažnjavati nepridržavanje mjera”

Vijesti 09. nov 202119:09 0 komentara
N1

Tokom posljednja 24 sata, u Bosni i Hercegovini prijavljena su 924 nova slučaja zaraze koronavirusom. Od posljedica covida 19, preminula su 23 pacijenta. Tuzlanski kanton pooštrio je mjere, zbog pogoršane epidemiološke situacije. Drugi kantoni prate situaciju i u skladu sa njom će donositi odluke. Ono što za sada rade jeste pooštravanje procesa provođenja postojećih mjera.

Brojke novozaraženih, ali i umrlih u regiji rastu. Ni BIH nije izuzetak. Postojeće mjere i dalje su na snazi , uslovi za ulazak u BiH i dalje isti , za strance negativni testovi, potvrde o vakcinisanju ili preboljenom covidu 19, dok su državljani regije izuzeti iz ovih uslova. Kantonima je data mogućnost da u skladu sa epidemiolškom situacijom donose odluke o mjerama. U ZDK u posljednja dva mjeseca je evidentan potrast oboljelih i hospitaizovanih , 800 je aktivnih slučajeva a bolnički kapaciteti su 50% popunjeni.

“Već duži vremenski period insistiramo na pooštravanju procesa provođenja mjera, a ne uvođenju novih. Znači da ne bi veliki broj svjesnih građana koji poštuju naredbe dodatno kažnjavali, a oni koji krše naredbe da ih pustimo da i dalje rade šta hoće. Tako smo mi sa inspekcijskim službama i policijom dogovarali i promjenili i određene zakonske okvire tako da je sad omogućeno sa se prati provođenje aktuelnih postojećih mjera”, naveo je Adnan Jupić ministar zdravstva ZDK.

U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih u KS je 154, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 256.

“Bez obzira kad bi uveli neke restriktivne mjere opet ih se ne bi pridržavalo, a izazivale bi nezadovoljstvo građana. Maksimalno obratiti pažnju na vakcinaciju, pooštriti odnosno strogo kažnjavati za sve one mjere kojih se ne pridržavaju. Pa uđite u tržne centre, to je zatvoreni prostor gdje bi svi trebali da nose maske, a niko ne nosi maske”, rekao je infektolog Ednan Drljević.

Kad je u pitanju koronavirus u HNK, kažu kako imaju evidentan rast i novozaraženih i hospitaliziranih, a u posljednje dvije sedmice se povećao i broj preminulih. U covid odjelima je 70 pacijenata , na respiratoru je 11 pacijenata.

“U ovom trenutku, iako je situacija nešto ozbiljnija nego što je bila proteklih nekoliko sedmica, mi još uvijek razmatramo situaciju i nemamo na stolu neke konkretne poteze u smislu pooštravanja mjera. Ali u borbi sa ovim virusom nikada ne možete kazati nešto dugoročno, morate pratiti i dnevnu i sedmičnu incidencu, razvoj stanja u zdravstvenim ustanovama i na temelju toga donositi odluke. Sadašnje mjere po mišljenju ljudi iz struke su dostatne da se uspori širenje koronavirusa”, saopštio nam je Pero Pavlović, glasnogovornik CZ HNK.

U RS prate situaciju i u skladu sa njom će donostiti odluke. Dosadašnje mjere štab je produžio do 15.novembra. Nadležni apeluju da se građani pridržavaju postojećih mjera, ali i da se vakcinišu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!