Tuzlanski kanton dobio Ured za borbu protiv korupcije

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela odluku o osnivanju Kancelarije za borbu protiv korupcije. O njenim zadacima i načinu funkcionisanja govorila je ministrica pravosuđa i uprave TK Una Harčin.

Kako je rekla, danas je Vlada TK-a prvi put institucionalno uspostavila mehanizam za sprječavanje korupcije.

“To je ovaj Ured za borbu protiv korucije i upravljanje kvalitetom Tuzlanskog kantona. Zadatak je transparentan rad i kao što mu samo ime kaže sprječavanje korupcije“, rekla je Harčin.

E-registar

Zaposlenici ureda će biti državni službenici.

“Što sama činjenica da su državni službenici zaposlenici, depolitizira ovaj ured, jer po samom zakonu nespojivo je da državni službenici budu članovi bilo kakve političke stranke. Na skupštinske klupe nije došao zakon o porijeklu imovine, a koji je spreman, i očekujemo da će biti u maju”, navela je.

Što se tiče ostalih registara, kako je pojasnila, ured ce voditi e-registar svih zaposlenih u javnom sektoru, e-registar subvencija i poticaja i e-registar javnih nabavki.

“Uspostava ovakvih registara je jedan novi vid transparentnosti gdje će građani moći da neposredno pregledaju ove registre putem interneta”, istaknula je.

Krivična djela

Posebeno je naglasila da ovo nije istražni organ, već ured koji prikuplja podatke, upoređuje i ukoliko se uoče određene anomalije, onda se to dalje šalje kantonalnom tužilaštvu ili drugom nadležnom organu koji sprovodi aktivnosti iz obasti svojih nadležnosti kada su u pitanju istrage i procesuiranje eventualnih uočenih krivičnih djela ili nekih drugih nepravilnosti koje budu detektovane.

“Građani mogu da prijave policiji, odnosno tužilaštvima, a svu kontrolu vrše zaposleni”, ponovila je još jednom gošća Dana uživo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad