U Tuzli obilježeno 30. godina HVO brigade “Zrinski”: “Branili smo BiH do kraja”

Vijesti 07. maj 202220:18 3 komentara

Svetom misom, polaganjem cvijeća na spomen obilježje i svečanom akademijom na Husinu kod Tuzle danas je obilježena 30. godišnjica od osnivanja 115. HVO brigade "Zrinski“. To je bila prva jedinica s tuzlanskog područja koja je branila Bosnu i Hercegovinu. I ostala dosljedna do kraja.

Brigada 115. “Zrinski” formirana je 10. maja 1992. godine kako bi tuzlanska regija svoje domove odbranila od agresorskih napada. Zajedno sa svojim komšijama brigadi se priključio i Bono Tomić.

“Bez obzira na to što je bila HVO brigada, sa hrvatskim predznakom, bilo je i muslimana i Hrvata i Srba, svih naroda je bilo zastupljeno. Išli smo na Majevicu, Brčko. Brigada je djelovala tamo gdje dobije zadatak”, kazao je Bono Tomić, bivši borac 115. HVO brigade “Zrinski“.

Tri decenije poslije, organizatori učesnici odbrane, ponosni su na Zrinski, a posebno na one koje su živote dali za slobodu.

“Branili smo svoje porodice, svoje domove, svoj grunt. I na kraju smo to odbranili. Nikoga nismo protjerali sa njihovih prostora i ostali smo gdje mi jesmo”, naveo je Niko Jurić, bivši načelnik sigurnosti 115. HVO brigade “Zrinski“

“Kamo sreće da su odnosi naroda u BiH danas bolji. Imam osjećaj da su odnosi Hrvata i Bošnjaka tada bili na izrazito visokom nivou”, istakao je Ivo Andrić Lužanjski, bivši komandant 115. HVO brigade “Zrinski“.

Zrinski je, zajedno sa Armijom BiH, čuvao područje pod zonom odgovornosti Drugog korpusa, te se pobratimio sa Prvom tuzlanskom brigadom za šta su danas dodjeljene i zahvalnice.

“Mi smo prošli zaista najveće bitke, posebno na Posavini i u Brčkom. Tu smo sačuvali dosta tih teritorija. Zajednički. To me oduševljava da se i dan danas čujemo i pazimo”, ispričao je Jusuf Šećerbegović, bivši komadant Prve tuzlanske brigade.

Zrinski je rasformiran krajem 1994. godine, a uloga brigade u najgorim vremenima, ne smije biti nikada upitna, poručeno je danas.

“Ne može se i ne bi trebalo uopće dovesti u nekakvu vrstu priče bilo kakve tenzije i loše odnose. Ovdje je jasan pokazatelj da je HVO branilo BiH i željelo neovisnu i slobodnu BiH”, dodao je Danijel Nikolić iz ŽO HDZ Tuzla.

“Ja znam samo da smo mi bili domoljubi i da smo branili našu BiH. Ovo ostalo što oni sada poduzimaju je izvan mojih gledanja i mislim da to ne vodi ničemu dobrom”, mišljenja je Niko Jurić, bivši načelnik sigurnosti 115. HVO brigade “Zrinski“.

U kontekstu žestoke političke retorike između BiH i Hrvatske, priče o izmjeni Izbornog zakona i poljuljanim odnosima, pitali smo naše sagovornike bi li učinili isto kao i prije 30 godina:

“Kada bi došlo do sukoba, ja u 67.godini, ne bih išao. Jedino ako me natjeraju i da moram ići silom prilika. To iskreno kažem”, naveo je Bono Tomić, bivši pripadnik 115. HVO brigade “Zrinski“.

“Ja ne bih. Okusio sam rat . Znam šta znači rat. To je prljava stvar i ne bih želio ni da moje dijete ni ja učestvujemo u svemu ovome više. Ni za kakvu slobodu, ni za kakvu državu”, istog je mišljenja i Ivo Andrić Lužanjski, bivši komandant 115. HVO brigade “Zrinski“.

Jesu li odnosi njegovani i čuvani u najtežim vremenima među narodima u tuzlanskoj regiji ostali su isti, odgovor su dale brojne delegacije koje su odale počast stradalim braniteljima.

Kroz 115. brigadu “Zrinski” prošlo je oko 2.000 boraca. 48 njih je nažalost poginulo, a oko 200 bilo je lakše ili teže ranjeno. Svi oni borili su se na istoj strani. Za slobodu BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare