U utorak slijedi još jedna podjela između vladajućih i opozicije u NSRS

Vijesti 04. feb 202219:27 0 komentara

Nastavlja se priča o vraćanju nadležnosti Republike Srpske sa institucija Bosne i Hercegovine. Na sjednici Narodne skupštine zakazanoj za utorak zastupnici bi trebali raspravljati i o Nacrtu Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske.

Borba protiv korupcije

Najave za januar nisu se ostvarile, ali sa februarom i novom sezonom zasjedanja u Narodnu skupštinu će ponovo teme o vraćanju nadležnosti, ali i od Milorada Dodika obećani Zakon o visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske. Dokument koji dolazi od poslanika vladajuće većine predviđa 11 članova savjeta, sa mandatom od četiri godine bez mogućnosti reizbora, ali i političkog djelovanja.

“Članovi Savjeta i njegovih komisija, ne smiju obavljati funkciju niti bilo kakvu dužnost u političkoj partiji, kao ni u udruženjima ili fondacijama povezanim sa političkim partijama, te su dužni suzdržati se od učestvovanja u aktivnostima političkih partija.”

Uz to zakon propisuje zastupljenost konstitutivnih naroda, oba pola u Savjetu, imunitet od građanske odgovornosti za članove, način izbora, finansiranja, nadležnosti, pojedinosti koje se odnose na rad sudija i tužilaca. Za predlagače zakon potvrđuje opredijeljenost u borbi protiv korupcije.

“Želimo da imamo bolje pravosuđe nego ono koje je sada, ali u svakom slučaju želimo da se držimo i Ustava Republike Srpske jer u Ustavu Republike Srpske još uvijek stoji Visoki sudski i tužilački savjet”, naveo je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS.

Stranačka kontrola

Po svemu sudeći u utorak slijedi još jedna podjela između vladajućih i opozicije u Narodnoj skupštini. Jer dok je prvima Zakon o VSTS-u logičan nastavak započetih aktivnosti, koji će istini za volju stupiti na snagu tek godinu nakon objavljivanja, drugima je to farsa. Još nije poznato kako će se odrediti o prijedlogu koji vide kao pokušaj vraćanja pravosuđa pod stranačku kontrolu.

“Ili bar da koristi kao instrument za podgrijavanje dalje političkih tenzija tako da ne mogu glasati. Jasno vam je da nešto u šta ne vjerujem ne mogu potvrđivati”, rekla je Jelena Trivić, poslanik PDP-a u NSRS.

Uporište za ovaj stav Trivićeva nazali u ocjeni po kojoj se sa najavama osnivanja VSTS-a Republike Srpske počelo tek nakon što je fotelju na čelu VSTS-a Bosne i Hercegovine izgubio Milan Tegeltija, danas savjetnik Milorada Dodika. Iako je i današnji pravosudni sistem upitan, advokat Duško Tomić tvrdi, usvajanje zakona o VSTS-u Republike Srpske uz istovremeno djelovanje VSTS-a Bosne i Hercegovine bilo bi ravno pravosudnoj tragediji.

“Nemoguće je imati dva takva organa. Ne može se graditi ni Republika Srpska u sklopu Bosne i Hercegovine bez kvalitetnog, pravednog pravosudnog sistema”, rekao je advokat Duško Tomić.

Najava Milorada Dodika

Za vlast u Republici Srpskoj to je ključna stvar. Nastavak sprovođenja zaključaka o povlačenju nadležnosti datih u oblasti odbrane, pravosuđa i indirektnih poreza, Milorad Dodik najavio je i na posljednoj sjednici Narodne skupštine.

“Dame i gospodo, to je velika odluka koju smo donijeli, sad je stvar strategije kako ići dalje. Nadam se da će opozicija biti ovdje. Donijećemo zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske, donijećemo zakone i vratiti našu imovinu i skinuti Paddyja Ashdowna za sva vremena“, rekao je ranije Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Iako je bilo najava da će se u utorak i o stavljanju van snage zakona o imovini koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown, to će ipak biti tema neke od sjednica koje će uslijediti. Podsjetimo, upravo nakon sjednice o vraćanju nadležnosti održane 10. decembra u Tužilaštvu je otvoren predmet ‘napad na ustavni poredak’. Od stranaka vladajuće koalicije tražena je dokumentacija, saslušavani su lideri opozicionih stranaka, pojedini ministri i funkcioneri.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!