U Vijećnici održana svečana akademija, a zgrada svijetli u bojama zastave BiH

Vijesti 25. nov 202219:23 0 komentara
N1

Večeras je u sarajevskoj Vijećnici održana svečana akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, a ova impozantna građevina osvijetljena bojama zastave BiH.

Posebno osvijetljena Vijećnica privukla je veliku pažnju građana i posjetilaca Sarajeva. Ovo je jedan u nizu događaja kojim je danas obilježen Dan državnosti BiH, pa je tako večeras u ovom glavnom simbolu Sarajeva održana i svečana akademija na kojoj su bile prisutne brojne zvanice od domaćih političara, predstavnika akademske zajednice te ostalih ličnosti iz javnih života i predstavnika medija.

Prisutnima su se obratili, između ostalog, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, predsjednik Naše stranke Edin Forto kao i predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva.

Ademović je, između ostalog, naglasio da treba njegovati zajedništvo u BiH jer fašizam i zlo nikada ne spavaju dodajući da jedinstvo države BiH nema alternativu.

Forto je također čestitao građanima BiH državni praznik te poručio da večeras slave slobodu, mir, jednakost.

“Razgovori o izmjenama Ustava BiH, ne smiju dovesti u pitanje temelje BiH, njenu državotvornost i jednakost svih naroda BiH. Zahtijevamo budućnost oslobođenu podjela. Mora se stvoriti društvo napretka, nauke, obrazovanja, radosti i sreće”, istakao je Forto.

Gradonačelnica Karić je navela da je državnost BiH bila na najtežem iskušenju, doživjela je agresiju, etničko čišćenje, genocid, platila je ogromnu ljudsku cijenu.

“Iako je autentično biće BiH vraćeno upravo 25.novembra 1943.godine. Ovog 25.novembra vas pozivam da ustrajemo u borbi za evropsku prosperitetnu budućnost naše domovine, u kojoj će život biti dostojan čovjeka, posebno naše mladosti”, poručila je Karić.

N1

Plaketa Grada Sarajeva uručena je biciklistkinji Lejli Njemčević, bh. plivačici Lani Pudar, grafičkom dizajneru Faruku Šabanoviću, umjetnici Edini Selešković te DJ-u Mladenu Solomunu.

Nagrada “Sarajevska pahuljica” dodijeljena je Luni Jusufović, te grupi koju čine članice i članovi bh. tima/ekipe na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!