U Višegradu parastos ruskim dobrovoljcima, Hasečić: Danas mi je jako teško

Vijesti 12. apr 202114:18 > 14:23 5 komentara
N1

U Višegradu je obilježen Dan ruskih dobrovoljaca, koji je odlukom Vlade RS obilježava svake godine u znak sjećanja na 700 ruskih dobrovoljaca koji su se borili na strani Vojske RS. Tužilaštvo BiH formiralo je predmet na temelju zahtjeva Udruženja Žene žrtve rata, koje smatra da je obilježavanje ovog dana uvreda za Bošnjake zbog stravičnih zločina počinjenih u Višegradu a u kojima su, tvrde, učestvovali i ruski dobrovoljci. Ipak, parastos i pomen služeni su i ove godine na centralnom spome obilježju.

Položeni su i vijenci na centalno spomen obilježje na Vojničkom groblju Megdan. Svemu je prisustvovao i ministar rada i borčako invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Formiran predmet

Udruženje Žene žrtve rata, tražile su od Tužilaštava BiH da zabrani ovakvo okupljanje. Iz ove pravosude institucije su saopćili da su formirali predmet.

Odgovor je stigao od entitetskog ministra Duška Milunovića, koji je kazao da “ne vidi razlog zašto se to traži i da ako je iko od tih ruskih dobrovoljaca koji su se borili na strani Vojske RS-a počinio bilo kakav zločin, Milunović je poručio da će imena tih ljudi biti skinuta sa centralnog spomen obilježja”.

N1
N1
N1
N1
N1

Iz Udruženja “Žene žrtve rata” kažu da je ovo za njih uvreda zbog strahovitih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Višegradu, a u kojima su, kako oni kažu, učestvovali i ruski dobrovoljci. Ukupno je, prema službenim podacima, u Vojsci RS-a ratovalo oko 700 ruskih dobrovoljaca, 38 njih je izgubilo život.

Savo Cvijetinović, predsjednik Udruženja Srpsko-ruske zajednice “Zavet” danas je kazao:

“Ovo su imena čestitih i poštenih ljudi, među kojima su bili i studenti, radnici, čak i jedan monah koji je došao kao dobrovoljac. Dobrovoljci ruski kod Srba nisu novost, to je tradicija koja traje više od 200 godina. Nema rata u kojem su Srbi učestvovali a da nije bilo ruskih dobrovoljaca, tako je bilo i ovaj put”.

N1

Duško Milunović, ministar boračko-invalidske zaštite RS-a poručio je:

“Onima kojima smeta to, neka bude onako kako je ustanovila Vlada Republike Srpske. Ovaj dana na našem pravoslavnom groblju, gdje su sahranjeni naši borci, i podignut spomenik, i gde su sahranjeni civili koji su ubijeni mučki u proteklom ratu, mi ćemo ga svake godine obilježavati”. 

N1

 

Borci ili dobrovoljci

Bakira Hasečić, iz Udruženja Žene žrtve rata za N1 je kazala da niko se danas u BiH nije upitao “da li se radi o dobrovoljcima ili borcima na stranom ratištu i teroristima”.

“Zašto se ističe zastava Ruske federacije i simboli na takvim skupovima, umjesto da im se utvrdi identitet i da budu procesuirani. Oni još uvijek slobodno dolaze na mjesto zločina da bi slavili počinjene zločine. Time se vrijeđaju žrtve, članovi porodica ubijenih, prognanici i povratnici. To je stvarno nedopustivo. Ovo šalje poruku da nikad nisu odustali od svog projekta stvaranje velike Srbije, ujedinjena srpskih zemalja u toj njihovoj ludoj glavi, njihovoj mašti”, istaknula je Hasečić.

Dodala je da se nada da će prvo Tužilaštvo BiH, jer posjeduje dovoljno dokaza, ne samo u Višegradu, nego u cijeloj BiH, razotkriti koja je uloga bila “ruskih dobrovoljaca” na stranom ratištvu.

“Danas mi je jako teško, jer ovi Rusi koji mašu sa ruskom zastavom su bili od samog početka do kraja rata u mom Višegradu pod komandom Luke Dragičevića,kojem se danas sudi na Sudu BiH sa njih još devet”, rekla je Hasečić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare