U vrelim danima izbjegavajte klimatizovane prostorije

Vijesti 20. jul 202213:07 > 13:09 1 komentar
N1

Očekuje se novi toplotni val u BiH. Za vikend meteorolozi najavljuju temperature u hladu i preko 40 stepeni celzijusa. Iz Hitne pomoći u Sarajevu upozoravaju na adekvatno ponašanje tokom visokih temperatura.

Najveća opasnost je ako doživite sunčanicu ili toplotni udar.

“Ne možemo promjeniti vrijeme, ali možemo promjeniti ponašanje. Pokrivala za glavu, nositi garderobu od prirodnih vlakana, dovoljno se hidrirati, paziti šta jedemo, povrće i voće i izbjegavati izlazak napolje u većem dijelu dana, su glavne preporuke za ponašanje tokom vrelih dana”,  kaže dr. Stanić

“Do sunčanice dolazi kada je glava izložena sunčevoj svjetlosti i nastaju tegobe usljed širenja krvnih sudova. Toplotna iscrpljenost je izloženost visokim temperaturama, znojite se i dehidrirate ili toplotni udar, najteže stanje, kada kompenzatorni organizam, vaši mehanizmi koji se bore protiv toplote se iscrpe ili ste u zatvorenom prostoru gdje ne možete da se borite protiv temperature. Tada dolazi do tegoba”, kaže dr. Stanić

Preporuke su da se što više rashlađujete i iszbjegavate klimatizovane prostore. Velika razlika u temperaturi u zatvorenom klimatizovanom prostoru i napolju, može dovesti do tegoba.

“Organizam podnosi 5-10 stepeni promjena. Svaka prevelika razlika iscrpljuje mehanizam prilagođavanja. Ne boravite u klimatizovanim prostorijama u kojoj je velika razlika u odnosu na vanjsku temperaturu. Češće se hladite. Češće pijte tekućinu i svoj organizam pripremite za takvo vrijeme”,  zaključuje Stanić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare