U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS uspostavlja se RTG služba

Vijesti 24. mar 202116:08 0 komentara
N1

U JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo formirat će se Služba za radiološku dijagnostiku (RTG služba). To je omogućeno izmjenama i dopunama Statuta ove javne ustanove, na koje je danas dala saglasnost Skupština KS.

Vlada KS, je putem Ministarstva zdravstva, pokrenula proceduru uspostavljanja radiološke službe, svjesna njenog značaja za građane, kao i cjelokupan zdravstveni sistem, a posebno u trenutnim okolnostima kada RTG dijagnostika igra značajnu ulogu u prevenciji i liječenju posljedica Covid 19.

U saradnji sa Vladom Švicarske i UNDP-om u BiH, Vlada KS je tim povodom obezbjedila i donirala Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS RTG aparat marke Siemens. Radi se o savremenom digitalnom MULTIX Select DR RTG aparatu, vrijednosti oko 185.000 KM.

Rad ovog aparata temelji se na digitalnoj tehnologiji koja uz veći učinak emituje znatno manju dozu zračenja, te proizvodi snimak u digitalnom formatu, koji se po automatizmu trajno pohranjuje u elektronski zdravstveni karton pacijenta, te je samim tim dostupan svakom ljekaru u zdravstvenim ustanovama KS.

Zahvaljujući tome, ljekar u slučaju potrebe, putem telefona može obaviti konsultaciju sa ljekarom sa sekundarnog ili tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite o daljnjem tretmanu pacijenta. Ukoliko pacijent ima potrebu za posjedovanjem snimka, on se za kratko vrijeme može snimiti na CD-e ili USB memoriju, saopćeno je danas.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!