U zemlji prvoj po smrtnosti od korone zanemaruju se nedostaci u papirologiji?

Vijesti 27. sep 202119:33 1 komentar
N1

Republičko javno tužilaštvo u RS dobilo je nadležnost za postupanje krivične prijave protiv entietskog premijera Radovana Viškovića, ministra zdravlja Alena Šeranića, direktora UKC-a Vlade Đajića, te direktora firme TGT Tehnogas iz Laktaša Stanislava Čađe. Dok se tužioci upućuju u spise koje im je predao gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, Vlada je održala tematsku sjednicu zbog afere sumnjivog kiseonika u bolnicama.

Kakav je kiseonik uvozio TGT iz Laktaša, a kakav prodavao Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske, ne znaju u UIO BIH. Upućuju na Agenciju za lijekove, koja opet kratko saopštava da prozvani TGT Laktaši nije imao zahtjev za uvoz medicinskog kiseonika. Zbog afere “Kiseonik” za sada su četiri krivične prijave.

“Šta nam žele da urade? Da neka nezavisna revizorska kuća provjeri kiseonik? Koji kiseonik? Iz pluća kojih ljudi? Onih koji su živi, ili koji više nisu živi. Koji kiseonik? Četiri godine bez dozvole ta firma, od 2017, uvozi bez dozvole, medicinski kiseonik je lijek. Priznali, režim priznao da nisu izdali jednu dozvolu. Nema serije kvaliteta. Ovo su lažni dokazi, ispred Specijalnog tužilaštva… Kiseonik da je dobar rekla firma sama sebi.Ko je prometovao 1.350.000 KM kiseonika koji nije registrovan? Ministarstvo zdravlja nije dalo saglasnost firmi da proizvodi taj kiseonik, ali ni Agencija za lijekove. U Republiku Srpsku nikad nije ušao medicinski kiseonik, koji se distribuira u bolnice, ne u Agenciju za lijekove. Iz tog razloga, odgovornost je na Đajiću”, kazao je Stanivuković.

Koliko su sumnje u nezakonitosti utemeljene provjeriće nadležno Republičko javno tužilaštvo (RJT), u narodu poznato “Specijalno tužilaštvo”, koje je nedavno hapšenjem Branislava Zeljkovića otpočelo predmet Institut.

“Ova prijava biće dodijeljena u rad postpajućem tužiocu koji će izvršiti analizu prijave i priloga, nakon čega će odlučiti u kojem smjeru će se dalje odvijati rad na ovom predmetu”, kazala je Dragica Tojagić, sekretar RJT.

Pojavio se dokument iz 2017. godine

I dok su Stanivuković, a i nadležna Agencija za lijekove BiH tvrdili da Tehnogas nema potrebnu dokumentaciju, pojavio se dokument iz 2017. godine koji je potpisao Aleksandar Zolak, a kojim se TGT-u dozvoljava stavljanje u promet lijeka: Medicinski kiseonik. Pravni zastupnik četiri firme dobavljača kaže za N1 da je na sastanku pominjana opcija i obustave isporuke kisoenika zbog medijske stigmatizacije.

“Da li dalje ići uopšte u isporuku kiseonika, zvali ga kiseonik ili medicinski kiseonik, neupitne čistoće, da li nam predstoji indijski scenario u BIH? Nisu oni za to da se obustavi. Ali zbog politizacije, pritiska javnosti”, kazao je Goran Vasilić, advokat.

Vasilić tvrdi da je kiseonik čist 99,5%. Niko ipak ne pokazuje dokaze o dosad provedenim kontrolama.

Vlada RS je nakon sedam časova od početka tematske sjednice o aktuelnoj problematici izdala tek saopštenje za javnost. Obavezuju Ministarstvo zdravlja, Inspektorat i UKC da pronađu ovlaštenu laboratoriju za ispitivanje kvaliteta kisoenika, te da u roku od 48 časova o svemu izvijeste Vladu.

Direktori bolnica tokom dana su na sastanku sa ministrom Šeranićem odbacili tvrdnje o neadekvatnom kiseoniku, navodeći da se radi o insinuacijama koje mogu da uznemire pacijente.
Ranije je to ovako komentarisao i Milorad Dodik, koji je i sam liječen na UKC RS::

“Postoji problem oko toga što tom TGT-u nisu dali dozvolu za unutrašnji promet, nego su htjeli da to ide preko sarajevske firme, a da sarajevska firma kupuje od firme iz Banjaluke, a onda prodaje preko Sarajeva kiseoneik, ovdje u Banjaluci.”

Ako nemamo crno na bijelo kontrolu kiseonika koji je ulazio u bolnički sistem RS, postavlja se pitanje:

Može li se u zemlji prvoj po smrtnosti od korone u Evropi, zanemariti nedostaci u papirologiji, te nadležnicima vjerovati na riječ.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare