U Zenici prefarban plakat s porukom da Nova godina nije dio tradicije Bošnjaka

Vijesti 29. dec 202107:18 > 07:23 1 komentar
Twitter

Prefarban je veliki reklamni plakat u Zenici na kojem je bilo napisano "jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio tradicije Bošnjaka".

Ova informacija uz objavljenu fotografiju panoa objavljena je na Twitteru i na njoj su vidljivi muškarci kako bijelom bojom kreče navedeni plakat.

“Evo update iz Zenice. Friško”, napisano je u navedenom tweetu uz emotikone aplauza.

Ispod njega su se nizali drugi tweetovi kao odgovor, uglavnom osuđujući, gdje su se mnogi zapitali zbog čega se to radi te da li je time ugrožena ljudska sloboda.

“Potpuno je pogrešno skinuti bilboard u Bužimu i prefarbati bilboard u Zenici. U ovoj zemlji sloboda govora i izražavanja je zagarantovana. Da li to uvodimo Cancel kulturu u javni narativ?”, zapitala se jedna od korisnica Twittera.

Podsjetimo, bilboard u Zenici s ovom porukom je osvanuo nakon što je sličan u Bužimu uklonjen, a na kojem je pisalo “Sretan Božić i Nova godina”.

POVEZANE VIJESTI

Naime, Općinska organizacija SDA Bužim je bila inicijator skidanja plakata nakon što su naveli da je prvi put da se takav plakat postavi te da je on doživljen, kako su istakli, kao jedna vrsta provokacije u sredini u kojoj većinski žive Bošnjaci.

Oba ova plakata su izazvala podijeljene reakcije. Bilo je onih koji smatraju da nema ništa sporno u njima, dok su, s druge strane, neki istakli da su oni uvredljivi i nepotrebni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare