U Zeničkom zatvoru otvoren novi paviljon za osuđenike s najboljim vladanjem

Vijesti 21. sep 202119:13 2 komentara

U Zenici je svečano otvoren Paviljon IX u okviru Kazneno-popravnog doma, a delegacija, na čelu sa specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom položila je i kamen temeljac za novu zgradu Općinskog suda. Oba projekta finansirala je Evropska unija i dio su šireg paketa pomoći za izgradnju i rekonstrukciju objekata u oblasti pravosuđa, radi podrške jačanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Novi objekat sa smještajnim kapacitetom za 236 osoba, značajno će poboljšati uslove kako za zatvorenike, tako i za osoblje te doprinijeti većoj sigurnosti građana. Paviljon sadrži prostoriju za smještaj osoba s invaliditetom, trpezariju, ambulantu, biblioteku i fitness salu, a bit će dostupan onima s najboljim vladanjem.

“Ja uvijek gledam i cijenim one osuđenike koji poštuju pravilnike i kućni red i ti osuđenici jedini mogu da dođu ovdje”, kazao je Redžo Kahrić, direktor Kazneno-popravnog doma Zenica.

Projekt koji je koštao 2.1 milion eura finansirala je Evropska unija (EU).

“Prilikom realizacije projekta gledali smo tri osnovna pitanja. Prvi je, naravno, zaštita građana, drugi podrazumijeva ostvarivanje svrhe kažnjavanja, a treći je rehabilitacija, odnosno, davanje prilike da se ponovo integrišu u društvo”, istakao je Johann Sattler, Šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH.

Da je ovo korak naprijed u segmentu izvršenja sankcija, te unaprijeđenju vladavine prava, stava je prvi čovjek Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

“Ovaj prvi dio će omogućiti i lakše izvršenje krivičnih sankcija da se osuđenici lakše socijaliziraju”, smatra Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV.

U Zenici je istog dana položen i kamen temeljac za novu zgradu Općinskog suda u Zenici, a oba projekta dio su šireg paketa pomoći Evropske unije za izgradnju i rekonstrukciju objekata u oblasti pravosuđa, radi jačanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare