U Živinicama uhapšeni direktor rudnika Đurđevik i savjetnik gradonačelnika

Vijesti 02. jul 202119:00
Podijeli:
SIPA
Izvor: Ilustracija (N1)

Pripadnici Agencije za istragu i zaštitu (SIPA) danas su uhapsili dvije osobe na području Živinica zbog počinjenja krivičnog djela korupcije.

Akcija je provedena po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona, a uhapšeni su direktor Rudnika mrkog uglja Đurđevik Samir Suljić i savjetnik gradonačelnika Živinica Abdulah Zukić.

Oni su provedeni u regionalni ured SIPA-e u Tuzli, gdje su saslušani, a sutra će biti predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu TK.

Na teret im se stavlja primanje dara

Prema navodima postupajućeg kantonalnog tužioca Ćazima Serhatlića, na teret im se stavlja udruživanje radi činjenja krivičnog djela i primanje dara.

“Ove osobe se terete da su u prethodnom periodu, unazad dva mjeseca, koristeći se ovlaštenjima koja imaju i svojim utjecajnim pozicijama, od jedne zaštitarske agencije na području Živinica tražili da im se isplati mito za dug koji je stvoren od Rudnika uglja Đurđevik, a u vezi sa pružanjem zaštitarskih usluga ove agencije. Oni su od 300.000 KM, koliki je bio dug, tražili da im se isplati provizija ili mito od 15 posto vrijednosti, što je okvirno 45 hiljada maraka”, izjavio je Serhatlić.

U ovom slučaju nadležan je Općinski sud u Živinicama kojem će nakon predaje tih osoba Kantonalnom tužilaštvu biti upućen prijedlog za određivanje pritvora, potvrdio je tužilac Serhatlić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar