UABNOR Mostar: Partizansko spomen groblje je opet prepušteno samo sebi

Vijesti 05. jul 202208:50 > 08:59 0 komentara
UABNOR Mostar

Delegacija Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar jučer je posjetila Partizansko spomen groblje i položila cvijeće u znak sjećanja na pale antifašiste Mostara u borbi za slobodu, saopćeno je iz UABNOR-a Mostar.

Podsjećaju da je na jučerašnji dan prije 81. godinu Politbiro CK KPJ na čelu sa drugom Titom donio je Odluku o dizanju ustanka naroda Jugoslavije i poveo Narodnooslobodilačku borbu za oslobođenje zemlje od fašističkih njemačko-italijanskih okupatora i njihovih satelita.

“Ta borba rezultirala je slobodom i obnovom državnosti BiH nakon višestoljetnog zatiranja njenog identiteta.

Povod je bio i poziv na nadahnjivanje primjerom antifašista, čije tekovine se danas baštine, kako bi se još odlučnije krenimo u izgradnju slobodne moderne BiH.

Međutim, 22 dana nakon terorističkog ataka na ovaj Nacionalni spomenik BiH neke stvari valja konstatovati.

Događaj nismo najavljivali policiji iz razloga što nismo pravili veliko okupljanje građana, nego delegacijsku posjetu. Uprkos tome dočekale su nas jake policijske snage u cilju zaštite.

Od koga ako je Mostar siguran grad kako nas se uporno uvjerava. Istovremeno 22 dana kasnije nema nikakve informacije o toku istrage ili se čeka, kao i obično, da vrijeme učini svoje.

UABNOR Mostar

Insistiramo hitno obavještavanje javnosti o tome dokle se došlo sa istragom i utvrđivanjem identiteta počinilaca, Tim više jer je resorni ministar izjavio da oni, policija, svaki put otkriju počinioce, ali da u daljnjoj proceduri sve zapne.

Slijedeća konstatacija prilikom jučerašnje posjete ovom spomeniku je totalna nebriga i dešavanje baš onako kako smo govorili da će biti prilikom utrkivanja brojnih političara da daju izjavu ili posjete ovaj spomenik nakon rušenja.

Jasno je da sanacija ne može početi tako brzo, ali može se trava pokositi, izraslo divlje šiblje posjeći, pokupiti smeće, zelene površine na mostarskoj vrelini zaliti, spriječiti parkiranje unutar spomenika itd, itd. Čak za to postoje u gradskom budžetu i planirana sredstva, ali ih neko po ustaljenoj praksi ne troši za ono za šta su namijenjena.

Ukratko, Partizansko spomen groblje je opet prepušteno samo sebi, a zapravo u odnosu prema ovom i ovakvom spomeniku zrcali se odnos prema državi.

Hitna akcija ili odstupanje sa funkcija jedino je rješenje”, navode iz UABNOR-a Mostar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!