UAE šalje humanitarnu pomoć BiH: Riža, pasulj, brašno, leća, mlijeko u prahu…

Vijesti 07. maj 202113:55 14 komentara
Faruk Zametica/N1

Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo je Odluku o prihvatu humanitarne pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata u prehrambenim namirnicama.

Kako se navodi u saopćenju, pomoć će primiti Društvo Crvenog krsta/križa BiH, o čemu će Vijeće ministara BiH donijeti posebnu odluku.

“Pomoć se sastoji od 2.280 paketa u kojima su prehrambene namirnice, za ugrožene kategorije stanovništva u BiH tokom mjeseca ramazana. Radi se o dvije vrste paketa, i to 1.160 paketa u kojima su brašno, šećer, makarone, pasulj i 1.120 paketa u kojima su riža, ulje, tunjevina, mlijeko u prahu, so, pasulj, leća i čaj”, navedeno je.

Pomoć će biti raspoređena prema ranije dogovorenim principima, i to 61,5% za Federaciju Bosne i Hercegovine, 37,5% za Republiku Srpsku i 1% za Brčko Distrikt BiH. Finansijska sredstva potrebna za realizaciju ove odluke biće osigurana iz tekuće rezerve Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. godinu u iznosu od 4.000 KM.

Ministarstvo sigurnosti BiH će izvještaj o realizaciji ove pomoći koji će pripremiti Društvo Crvenog krsta/križa BiH dostaviti Vijeću ministara BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare